sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Raparperi-kookoskakku

Raparperit ovat näin alkukesästä aivan ihania - rapeita ja maukkaita - ei ollenkaan niin puumaisia kuin loppukesästä. Nyt niitä ei paljon tarvitse edes kuoria, koska kuori on ohut ja lähtee helposti. Varsi on rapsakka ja helppo paloitella.

Tein lauantaina jo raparperi-rahkapullapiirakan - hmmmm...

Mutta tässä on ylivoimaisesti mielestäni paras raparperiresepti ikinä!

Tämä on ollut minulla niin kauan, etten edes muista mistä lehdestä olen sen joskus käsin kopioinut ja kyseinen irtopaperi on sitten kouluaikaisen keittokirjani välissä ollut tallessa ja siinä on jälkiä vuosien käytöstä.

Resepti on nopea tehdä - ja maku...hmmm....



Raparperi-kookoskakku

200 g voita tai margariinia

2 dl sokeria

3 munaa

1 dl kookoshiutaleita

1 dl perunajauhoja

2 dl vehnäjauhoja (+ 1 tl leivinjauhe)

3 tl vaniljasokeria

½ dl kermaa tai maitoa

3-4 dl raparperinpaloja

Pinnalle: kookoshiutaleita

Valmistus: Vatkaa rasva ja sokeri kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet ja lisää taikinaan. Lisää lopuksi maito/kerma.


Vinkki: lisää munat yksitellen niin että lisäät samaan aikaan 1 tl vehnäjauhoja. Vehnäjauhon lisäys munien lisäämisen yhteydessä sitoo taikinaa, niin että se ei juoksetu, kun munia lisätään.










Voitele irtopohjavuoka tai laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperiarkki ja voitele vain reunat. Helpottaa kakun kumoamista. Korppujauhota tai käytä jauhotukseen kookoshiutaleita – näin saat enemmän kookoksen makua kakkuun.


Kaada puolet taikinasta vuokaan ja levitä päälle raparperinpalat. Kaada niiden päälle loput taikinasta. Ripottele kakunpinnalle kookoshiutaleita.

Kypsennä 175 asteessa noin 45 min.

Kokonaisvalmistusaika on noin 10–15 min valmistukseen + 45 min paistoaika.

Kakun kanssa maistuu vaniljakastike (vaikka vaahdotettuna) tai pehmeä vaniljajäätelö. 

Jos käy niin, ettei kaapista löydy valmista vaahtoutuvaa valniljakastiketta (näin kävi minulle) tai jäätelöä, tässä nopean ja helpon vaniljakastikkeen ohje.

Helppo vaniljakastike /4:lle hengelle

4 dl maitoa

1 kananmuna

1 rkl perunajauhoja

3 rkl sokeria

2-3 tl vaniljasokeria

Vatkaa kylmä maito, muna ja perunajauhot kattilassa niin, että munan rakenne rikkoutuu täysin.

Kuumenna seosta koko ajan hämmentäen kunnes seos sakenee ja pulpahtaa kerran. Älä anna kiehua!



Siirrä kattila kylmään veteen, lisää sokeri. Hämmennä silloin tällöin, kunnes kastike jäähtyy niin, ettei enää polta kättä. Lisää vaniljasokeri.

Valmistusaika noin 10-15 min.

Tätä perusohjetta voi tuunailla vaikka lisäämällä 1 dl vaahdotettu kermaa, jolloin kastikkeesta tulee kuohkeampi. Minulta loppui kakkuun vaniljasokeri ja kokeilin tähän reseptiin ensimmäistä kertaa jauhettua, luomu (?) vaniljaa. Maku oli selvästi voimakkaampi ja aidompi kuin vaniljasokerilla.

Perheen mielestä oli hyvä, ettei kaapeista löytynyt valmista kastiketta, kun kuulemma itsetehty oli 10-kertaa parempaa :D



Hyviä kakkuhetkiä vaikka iltateen kanssa!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti