sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Juhannusmenu osa II: BBQ ribsit ja lohkoperunat

Juhannusjuhlat jatkuvat toista päivää eli on sunnuntai ja ruoka-aika. Alkupalaa en tälle päivälle ollut suunnitellut, mutta eilinen voileipäkakku oli sen verran isokokoinen että siitä jäi hyvin vielä palat tälle päivälle. Eli aloitamme tzatzikikakulla ja jatkamme siitä pääateriaan eli ribseihin.


Tänään ruuanlaitto on helppoa – melkein kaikki alkuvalmistelut on tehty ennen vieraiden tuloa ja voimme keskittyä seurusteluun, koska ruoka on vain viimeistelyä vaille valmis.

Tänään kävimme katsomassa nähtävyyksiä ja samalla söimme ”lounaaksi” valtavan ison jäätelöannoksen paikallisesta pikkuisesta jäätelökioskista. Ostimme 2 palloa, mutta jäätelöä oli ainakin puolilitraa per annos. Tällaisen lounaan jälkeen luulisi, ettei ruoka heti maistu, mutta toisin kävin. Kun ribsit olivat valmiit ja kutsu pöytään kävin, oli kaikilla kova nälkä!

Ribsit oli keitetty eilen ja ne olivat yön yli omassa keitinliemessään. Myös niiden marinadi oli tehty valmiiksi, joten tänään vain sivelin luut marinadilla ja paistoin 225 asteessa noin 15–20 minuuttia kääntäen ne puolivälissä ympäri ja sivellen uuden kerroksen marinadia myös toiselle puolelle.

Raparperitiramisun tein jo aamupäivällä jääkaappiin tekeytymään ja juustopatonki oli eilen leivottu. Kaalisalaatti oli maustunut perjantaista – katso näiden ohjeet aikaisemmista postauksista.



Tässä tämän päivän menu ja ruokaohjeet:

Sunnuntaimenu

BBQ ribsit, itsetehty marinadi

lohkoperunat, dippikastike

grillatut maissit

kaalisalaatti

juustopatongit

punaviini

jälkiruoka

raparperitiramisu


ohjeet:

BBQ-ribsit, 6 annosta (Pirkka-ohje)

Ainekset
n. 2,5 kg porsaan luullista kylkeä, marinoimaton
n. 2 l vettä
1/2 tlk (à 500 ml) tummaa lager-olutta
1 rkl suolaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi


BBQ-kastike
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1/2 tlk (à 500 ml) tummaa lager-olutta
1/2 dl omenaviinietikkaa
3/4 dl chilikastiketta
2 dl ketsuppia
1/2 dl öljyä
2 rkl soijakastiketta
1 dl fariinisokeria
1 tl rakuunaa



Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen keittämistä. Paloittele kylkipalat muutamaan osaan. Mittaa suureen kattilaan vesi, olut ja suola. Lisää nesteeseen kuorittu ja lohkottu sipuli sekä hienonnettu valkosipulinkynsi. Kuumenna kiehuvaksi.



Nosta lihat kiehuvaan liemeen. Lisää vettä tarvittaessa niin, että lihat peittyvät. Keitä lihoja 1-1 1/2 tuntia. Siirrä kattila pois liedeltä. (Koska käytin lihat vasta seuraavana päivänä, keitin niitä tunnin, mutta jätin kuumaanliemeen jäähtymään ja lihat olivat keitinliemessä yön yli).

Lihojen kiehuessa valmista barbequekastike. Hienonna kuorittu sipuli ja valkosipulinkynnet. Lisää kaikki kastikkeen ainekset kattilaan ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin tunnin ajan, eli sen aikaa kun lihat kiehuvat. Sekoita välillä, jotta kastike ei pääse palamaan. Kastikkeen kuuluu olla melko paksua. Vinkki: Jos kastike ei ala paksuuntumaan keittämällä, niin kannattaa soseuttaa kastike sauvasekoittimella – marinadista tulee heti paksumpaa.

Nosta lihat liemestä uunipellille leivinpaperin päälle. 


Valele kastiketta lihojen pintaan toiselle puolelle ja kypsennä 225-asteisessa uunissa 8-10 minuuttia. Ota uunista ja käännä lihat. Valele lihojen pintaan lisää kastiketta uudelle puolelle ja jatka paistamista toiset 8-10 minuuttia. Voit kypsentää ribsit myös grillissä. Mikäli kastiketta jää yli, voit tarjota sen ribsien kanssa.

Vinkki! Voit keittää ribsit valmiiksi jo edellisenä päivänä.


Lohkoperunat, 6 annosta

Ainekset

1,5 kg perunaa

1/2 dl oliiviöljyä

1-2 tl (ruusu-)suolaa

1 tl mustapippuria myllystä tai pippurisekoitusta

ripaus pipi piriä tai jotain muuta maustetta (paprikajauhetta, chiliä)

tuoretta timjamia kypsennyksen loppuvaiheessa

(lisäksi jauhoin vähän lime-korianteria myllystä, kun ei ollut chiliä tai muuta tulisempaa maustetta.)

Pese perunat huolellisesti ja poista kaikki huonot kohdat. Leikkaa perunat kuorineen kahtia ja puolikkaat kahtia eli neljään lohkoon. Sekoita öljy ja mausteet kulhossa perunalohkojen kanssa.

Levitä perunalohkot uunipellille leivinpaperin päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Sekoita ja lisää timjami sekä paista vielä 10 minuuttia, jotta osa perunoista saa pintaansa vähän väriä.

Tarjoa halutessasi dippikastiketta lohkoperunoiden kanssa.



Dippi

Kermaviili + BBQ dippipussijauhe




Sekoita valmis dippijauhe kermaviiliin noin 20 minuuttia ennen tarjoilua, että maut ehtivät vähän tasaantua.Tarjoa perunoiden kanssa.









Grillaa esikypsennetyt maissintähkät ja tarjoa ruuanlisukkeena.






Kaalisalaatti, patonki ja jälkiruokaohjeet löytyvät edellisistä kirjoituksista.

Tässä oli tämän juhannuksen ruuat - huomenna alkaa taas arki ja ruuat sen mukaan....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti