sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Raparperitiramisu

Toinen juhannuspäivä ja on aika ajatella illan jälkiruokaa. Jotta raparperitiramisu ehtii maustua riittävästi, sen täytyy olla jääkaapissa ainakin muutama tunti – vaikka yön yli, mutta kylmätilat ovat rajalliset, joten teen kakun nyt aamupäivällä, jotta se on illalla riittävän mehevä.

Poimin tämän reseptin Maku-lehden sivulta, mutta tehdessäni kakkua huomasin, että jos pohjat aikoo tehdä uunipannun kokoisina, täytyy pohjataikinan olla kaksinkertainen. Toiseksi tämä resepti oli mitoitettu 12 hengelle, mutta kaksinkertaisenakin se oli sopiva meidän kuudelle hengelle – ehkä haluamme makeaa vähän enemmän kuin viralliset annoskoot?

Pohja siis muutettu kaksinkertaiseksi eli uunipannun kokoiseksi. Muut osiot on melkein ohjeen mukaan. Kermaa laitoin 4 dl.



Raparperitiramisu
Pohja


4 kpl munaa
2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Raparperihillo

500 g raparperia
1/2 dl vettä (en laittanut, tuoreista raparpereista tuli tarpeeksi nestettä)
1 1/2 dl sokeria
1 kpl vaniljatankoa (ei ollut mökillä, joten korvasin 2 tl vaniljasokeria, kun hillo oli vähän jäähtynyt)

Täyte

2 1/2 dl vispikermaa (vähälaktoosinen) – laitoin 4 dl vispikermaa
250 g mascarponejuustoa
3-4 rkl kahvijuomaa
2 rkl sokeria

Pinnalle
1/2 dl kaakaojauhetta

Koristeluun

2 dl mansikoita tai vadelmia

Keitä ensin hillo. Paloittele raparperit. Pane kattilaan palat, (vesi), sokeri ja halkaistu vaniljatanko. Keitä 10 minuuttia, kunnes raparperit ovat hajonneet.







Jäähdytä hillo. Poista hillosta vaniljatanko tai jos ei ollut vaniljatankoa, niin tässä kohtaa lisää vähän jäähtyneeseen hilloon 2 tl vaniljasokeria.




Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita vehnä- ja perunajauhot sekä leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos siivilän läpi muna-sokerivaahtoon.





 Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipannulle (noin 40x30 cm). Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 6 -8 minuuttia. Kumoa torttupohja sokeroidun leivinpaperin päälle ja poista paistopaperi.
















Valmista täyte. Vaahdota kerma. Sekoita mascarponen joukkoon kylmä vahva kahvi ja sokeri. Yhdistä kermavaahto ja mascarponeseos nostellen.







Leikkaa jäähtynyt torttulevy kahtia. Nosta toinen levyistä tarjoiluvadille.








Levitä puolet raparperihillosta ja puolet kermatäytteestä torttupohjalle. Nosta toinen levy päälle. Levitä loput hillosta ja kermatäytteestä toiselle torttulevylle. Anna maustua kylmässä muutama tunti tai yön yli.






Ripottele raparperitiramisun pinnalle kevyesti kaakaojauhetta. Koristele tiramisu tuoreilla mansikoilla tai vadelmilla.


Tarjoa jälkiruokana kahvin tai teen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti