sunnuntai 25. elokuuta 2013

Maitopossua ja kantarellikastiketta

Kaupassa oli porsaan ulkofile tarjouksessa ja ostin sitä 1,7 kg palan. Mitä hyvää siis possusta?
Helpointa lihan paistaminen on uunissa ja selaamalla keskustelupalstoja löysin tämän maitopossun ohjeen, jonka sitten sovelsin uuniin.

Yleiset lihan paistoohjeet
Ota liha jääkaapista huoneenlämpöön vähintään tunti ennen paistamista. Sisälämpötilan tulee olla noin 10 astetta ennen kypsentämistä.

Kuumenna uuni 150 asteeseen. Paras lopputulos tulee, kun paistolämpötila on alhaisempi ja kypsennysaika pidempi.

Paista file ensin kauttaaltaan paistinpannulla.

Aseta paistolämpömittari fileen keskiosaan. Aseta file rasvapuoli ylöspäin paistoastiaan. Voit valella filettä paistumisen aikana paistoastiaan kertyvällä nesteellä. Jos pinta saa liikaa väriä, voit peittää sen foliolla.

Paistoaika on noin 1 – 1½ tuntia per kilo. Paistoaika on vain viittellinen. Parhaiten kypsyyden näkee paistolämpömittarista. File on kypsä ja mehevä, kun paistolämpömittarin lukema näyttää 75 astetta.

Ota liha uunista ja kääri se folioon vetäytymään noin 15 minuutiksi, jonka jälkeen liha on leikattavissa tarjolle.



Maitopossun ohje

n. 1,5 kg porsaan ulkofilee
suolaa, pippuria
öljyä paistamiseen
1 l maitoa
4-5 murskattua valkosipulinkynttä
muutama tuore salvian lehti
2 sitruuna raastettu kuori
1 sitruunan mehu

Ruskista ulkofilee kasarissa öljyssä kauniin ruskeaksi.

Suolaa ja pippuroi liha ja laita kannelliseen uunivuokaan. Voit myös hauduttaa lihan isossa kasarissa liedellä.

Kaada lihan päälle litra maitoa. Lisää 4-5 muserrettua valkosipulinkynttä, tuoretta (jos mahdollista) salviaa, sitruunamehua sekä parin sitruunan raastettu kuori.

Laita kansi päälle ja pata uuniin 150 asteeseen noin pariksi tunniksi. Jos teet liedellä, niin kansi kasarin päälle ja anna kiehua hiljaisella tulella parisen tuntia. Kääntele lihaa silloin tällöin ja valele maidolla.

Maito juoksettuu kokkareiseksi juustoksi ja näyttää aika hurjalta, mutta lopputulos on mehevää, mureaa ja maukasta...

Tarjoa perunamuusin ja esim. näin syksyllä tuoreen kantarellikastikkeen kanssa.

Kantarellikastike

1 l tuoreita kantarelleja
1 sipuli
voita paistamiseeen
suolaa ja pippuria myllystä
2-3 rkl vehnäjauhoja
3-4 dl kermaa

Kääntele puhtaita pilkottuja sieniä pannulla, kunnes neste haihtuu. Lisää joukkoon voi ja hienonnettu sipuli. Kääntele vähän, kuullottaen sipulia.

Lisää vehnäjauhot ja kerma. Mausta makusi mukaan.Anna hetken kiehahtaa.

Vehnäjauhojen määrä riippuu, haluatko paksua vai ohutta kastikkeesta, siksi lisää niitä varoen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti