sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Isänpäivän kakku

Veret pysäyttävän lakritsinen kakku isälle pienellä sitruunatwistillä!

Kakun taustalla on pieni sisäpiirin tarina: kesäisin mökillä kun käymme kaupassa, on aina kiva ostaa jäätelö pikku herkkuhetkeksi ostosten jälkeen. Ja aina me ostamme jonkun lakujäätelön - mitä enemmän lakua sitä parempi! Eli siis tiedän että laku uppoaa aika hyvin..

Kiroileva Siili taas liittyy pohjalaisuuteen - onnee nyt...!



Sitruuna-lakritsikastike

230 g Alku sitruuna-lakritsi karkkeja
3 dl kuohukermaa

Aloita kakun valmistus sitruuna-lakritsikastikkeesta jo edellispäivänä. Sulata Alku-karkit kuohukermaan kattilassa.
Kaada kastike vaahdotusta varten valmiiksi kulhoon.
Anna jäähtyä yön yli jääkaapissa aivan kylmäksi.


Kakkupohja

4 munaa
sama määrä sokeria ja
peruna-vehnäjauhoseosta
2 tl leivinjauhetta

Sokerikakkupohja tehdään ”kaikkea yhtä paljon” -periaatteella. Riko kananmunat lasiin. Mittaa toiseen lasiin saman verran sokeria. Myös jauhoja tulee yhtä paljon siten, että puolet tai kolme neljäsosaa on vehnäjauhoja ja loppu perunajauhoja. Sekoita leivinjauhe jauhoihin.

Vaahdota munat ja sokeri. Siivilöi jauhoseos joukkoon pienissä erissä nuolijalla varovasti käännellen. Kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (halkaisija 24 cm).

Kypsennä 175-asteisen uunin alatasolla 40 minuuttia. Anna jäähtyä.


Lakritsitäyte

2,5 dl vaahtoutuvaa kevytvispiä
sitruuna-lakritsikastiketta

Vaahdota kevytvispi. Vaahdota myös kylmä lakritsikastike. Yhdistä vaahdot keskenään. Jatka vaahdottamista, kunnes seos on riittävän jämäkkää levitettäväksi.

Kostutukseen

1½ - 2 dl sitruunalimua
Kakun väliin

300 g Lemon curd-tahnaa

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan ja aseta ensimmäinen pohja tarjoilulautaselle. Kostuta limulla ja levitä päälle Lemon curd -tahnaa ja lakritsitäytettä. Aseta päälle seuraava pohjalevy ja toista sama. Nosta lopuksi päälle viimeinen pohjalevy ja kostuta sekin.


Lakukinuski kuorrutukseen

150 g Hopeatoffee karkkeja
1,5 dl kuohukermaa

Keitä kinuski. Laita kerma kattilaan ja sulata karkit kerman joukkoon. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes kinuski on sopivan paksua. Jäähdytä hieman. Kaada kinuski kakun päälle ja vie kakku hetkeksi kylmään.

Koristelu


valkoista suklaata sulatettuna

Reunalle

1 dl kuohukermaa
400 g keltaista marsipaania

Viimeistele kakku marsipaanilla. Vatkaa desi kermaa vaahdoksi ja sivele sillä kakun reunat, jotta marsipaani on helpompi levittää. Kauli marsipaani tomusokerin avulla pitkäksi kaistaleeksi, josta leikkaat kakun reunan korkuisen ja kakun ympärysmitan pituisen kaistaleen. Jätä kaistale hieman korkeammaksi kuin kakun reuna niin saat taivutettua sitä hieman kakun päällekinpäin. Jos sinulla on joku kiva marsipaanin leikkausväline, niin koristele reuna sillä. Minä käytin taikinapyörää, jolla sai pienen aaltokuvion reunaan.

Kakun päälle tein kuvion sulattamalla valkoista leivontasuklaata pienessä pussissa mikrossa. Kulmaan reikä ja pursottamaan. Tähänkin olisi parempia apuvälineitä, mutta sankari oli tulossa paikalle ja kakku piti koristella vauhdilla ja salassa, jotta yllätys pysyi viimeiseen asti, joten kuvio ei ole niin kaunis kuin olin ajatellut, mutta idea oli kiva!

Onnee vaan isälle!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti