lauantai 25. tammikuuta 2014

Runebergin kakku

Järjestämme kavereille parin viikon päästä juhlat, joihin tulee erilaisia "sormiruokia". Jälkiruuaksi tulee Runebergin päivän kunniaksi aiheeseen sopiva Runebergin kakku tavallisten torttujen sijaan. Tämä yksinomaan siksi, koska muuten ruokaa on niin paljon - kuten aina - että isot Runebergit voisivat olla tiukka paikka useimmille.

Nyt on siis aikaa testailla, miten Runebergin tortusta saa hyvän kakun. Haussa on myös aito, vanhanaikainen Fredrikan luoma maku. Tein kakun aivan kuten tortunkin olisin tehnyt, mutta vaikka kakusta tulikin hyvä, niin en ollut aivan tyytyväinen ulkoasuun. Ensi kerralla teen muutaman pienen hienosäädön ja kirjaan vaikka sen jälkeen muutokset tähän kirjoitukseen.


Runebergin kakku


175 g voita
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
2 kpl munaa
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl korppujauhoja
1 dl mantelijauhetta (tai piparimuruja)
1/2 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
2 dl kermaviiliä
1/4 tl manteliaromia (tai 2-3 tippaa karvasmanteliöljyä, apteekista )

Päälle
2 dl vadelmahilloa

Koristeluun
1 dl tomusokeria
1 rkl vettä

Vaahdota pehmeä rasva ja sokerit vaahdoksi. Lisää munat yksitellen, koko ajan vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet kermaviilin kanssa taikinaan. Lisää halutessasi manteliaromi tai karvasmanteliöljy. Tarkista maku, jotta saat leivonnaisiin mieleisesi mantelin maun. Sekoita tasaiseksi.

Kaada kakku voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Jos haluat, niin tässä vaiheessa voi laittaa hillosilmiä tai raitoja kakkuun, jolloin hillo uppoaa kakun sisälle paistettaessa.
Paista kakkua 175 asteessa noin 45 minuuttia.

Kostuta kakku heti uunista ottamisen jälkeen. Kiehauta 2 dl vettä ja 2 rkl sokeria, mausta liemi 2–3 rkl alkoholia (punssi, rommi, konjakki) ja levitä kuumalle kakulle pullasiveltimellä.

Lisää jäähtyneeseen Runebergin kakkuun vielä kiiltävä hillosilmä tai muu hillokoriste. Jos laitoit hilloa kakkuun ennen paistamista, niin nyt voit vahvistaa hillokuvion.

Sekoita tomusokerista ja vedestä notkea kuorrutus ja pursota muovipussista, nurkkaan leikatusta reiästä kierros hillosilmän ympäri tai koristele kakku mielesi mukaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti