lauantai 8. helmikuuta 2014

Aidot Runebergin tortut Frederikan tapaan

Runebergin päivään ja hänen nimeään kantavaan juhlaan pitää teeman mukaan tietysti tehdä kunnon Frederika Runebergin kehittelemät tortut. Ja näissä tortuissa ei sitten säästellä aineista vaan kunnioitetaan mennyttä aikaa ja kuvitellaan miten Frederika itse olisi nämä tehnyt.

Koska tortut ovat osa isompaa jälkiruokapöytää, niin tein niistä vähän tavallista pienemmät. Niissä oli kuitenkin aivan riittävästi syömistä hieman matalampanakin.


Runebergin tortut Frederikan tapaan
200 g voita
1/2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 isoa munaa
1 dl kuohukermaa
3 dl vehnäjauhoja
1/2 dl mantelijauhoa
3/4 dl mantelirouhetta
1 1/2 dl (70 g) piparin muruja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 1/2 tl kardemummaa
karvasmanteliöljyä maun mukaan

Päälle
1 dl vadelmahilloa/-marmeladia

Punssi-sokerivesi
2 dl vettä
2 rkl sokeria
2-3 rkl alkoholia (punssi, rommi, konjakki)

Koristeluun
n. 1/2 dl vadelmahilloa/-marmeladia
1 dl tomusokeria
1 1/2 tl kylmää vettä

Vaahdota voi ja sokerit. Lisää munat yksitellen. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne taikinaan kerman kanssa vuorotellen.

Annostele taikina runebergintorttuvuokiin, mutta älä täytä vuokaa kuin noin puoliväliin. Tällöin saat annoksesta noin 12 kpl kauniita, mutta hieman pienempiä Runebergin torttuja.

Tee taikinan pinnalle syvennyksiä ja täytä vadelmahillolla. Paista 175 asteessa n. 20 min.

Kumoa leivokset heti uunista ottamisen jälkeen ritilälle ja kostuta leivokset. Kiehauta 2 dl vettä ja 2 rkl sokeria, mausta liemi 2–3 rkl alkoholia (punssi, rommi, konjakki). Levitä lientä kuumille leivoksille pullasiveltimellä.

Lisää jäähtyneeseen Runebergin torttuun vielä kiiltävä hillosilmä. Jos laitoit hilloa torttuun ennen paistamista, niin nyt voit vahvistaa hillokuvion.

Sekoita tomusokerista ja vedestä notkea kuorrutus ja laita se muovipussiin. Pursota nurkkaan leikatusta reiästä kierros hillosilmän ympäri.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti