tiistai 8. huhtikuuta 2014

Salmiakkikossumarinoitua kanaa sitruuna-rakuunatäytteellä



Hyvää Suomesta - kilpailu ruokabloggareille on pannut minut miettimään viimeiset kolme viikkoa mikä on tyypillistä suomalaista ruokaa? Olen halunnut välttää liian tavalliset ja kliseiset ruuat sekä lapsuuden aikaiset hirvitykset. Eilen pohdin jotain tyypillistä, mutta kivaa suomalaisuuteen kuuluvaa elintarviketta - ja mieleeni juolahti salmiakki. Ei varsinaisesti ruoanlaittoon ensimmäisenä kuuluva asia, mutta olihan viime kesänä saatavissa salmiakkipossua, joten aloin miettimään miten hyvän marinadin salmiakista saisi. En ole kokeillut koskaan aiemmin, vaikka salmiakin ja lakun vannoutunut ystävä olenkin.

Tarkoitus olisi tehdä kanaa, mutta marinoida se salmiakkikossussa. Salmiakki ja sitruuna sopivat hyvin yhteen, joten lisään vähän sitruunaa tuomaan vielä lisää happoja marinadiin. Ja koska sitruuna ja rakuuna sopivat hyvin yhteen, ajattelin täyttää fileet sitruuna-rakuuna-voitäytteellä.



Salmiakkikossumarinoitua kanaa sitruuna-rakuunatäytteellä

4 kpl maustamattomia kanan rintafileitä

Marinadi:
3 valkosipulinkynttä murskattuna
½ sitruunan mehu puristettuna
1,5 dl rypsiöljyä
0,5 dl salmiakkikossua
sitruunapippuria
suolaa

Sekoita kaikki aineet muovipussissa ja laita kananrintafileet marinoitumaan pariksi tunniksi kylmään tai yön yli jääkaappiin. 

Nosta marinadipussi kanoineen ½ tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön.

Täyte:

50 g voita
1 sitruunan raastettu kuori
1 tl kuivattua rakuunaa tai 2 rkl tuoretta
suolaa
sitruunapippuria

Sekoita täytteen aineet hieman pehmenneeseen voihin. Laita hetkeksi jääkaappiin tai pakastimeen kovettumaan.

Jaa kovettunut täyte 4 osaan.

Kanan paistaminen

Poista fileet marinadista ja kuivaa ne.

Viillä terävällä veitsellä, esim. fileointiveitsi, kanafileen paksuimpaan kohtaan syvä viilto - tasku. Paina täyte taskuun ja suljen se hammastikulla.

Paista nopeasti kuumalla pannulla fileitä niin että ne saavat väriä. Laita fileet uunivuokaan ja paista 150 asteessa noin 20 minuuttia. Voit tarkistaa kypsyyden esim. paistomittarilla. Sisälämpötilan paksuimmasta kohtaa, ei kuitenkaan maustetaskusta, tulisi olla 75 astetta, jotta kaikki bakteerit kuolevat.

Ota vuoka uunista ja laita foliopaperi fileiden päälle ja anna levähtää noin vartti ennen tarjoamista.

Sillä aikaa voit vaikka tehdä lisukkeeksi ohrattoa.

Ohratto

2 rkl voita tai margariinia
1 iso sipuli
3-5 valkosipulinkynttä
1 fenkolia suikaleina
½ pussia kuivattuja aprikooseja suikaleiksi leikattuna
3 dl ohraa (rikotut, esikeitetyt suurimot kypsyvät 20 minuutissa)
1 tl sitruunapippuria
5 dl vettä + 1 kanaliemikuutio
n.1 dl valkoviiniä
½ pussia Mustaleima emmental juustoraastetta
persiljaa ja/tai rakuunaa koristeeksi

Paista sipulisilppua kattilassa. Lisää fenkoli ja aprikoosit suikaleina. Lisää ohrat ja sekoitta. Kun ohrat ovat kuullottuneet, rupea lisäämään kanalientä osissa. Lisää ensin viini ja sitten kanalientä desi kerrallaan sekoitelleen, kunnes kaikki neste on imeytynyt. Aikaa kypsennykseen miedolla lämmöllä menee noin 20-30 min.

Kun ohraseos on kypsää lisää juustoraaste ja sekoita. Mausta persiljasipulilla tai muulla haluamallasi yrtillä esim. rakuunalla. Tarjoile lopun juustoraasteen kanssa.

Aterian kanssa sopivat tuoreet sämpylät, joiden ohjeen löydät täältä.









Jos pidit tästä ruoka-annoksesta, käy äänestämässä sitä ruoka.fi sivustolla. Äänestysaikaa on 24.4. asti ja samalla voit voittaa 100 euron ravintolalahjakortin. Kiitos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti