maanantai 28. huhtikuuta 2014

Savulohta ja sitruunaohrattoa

Kevään ensimmäinen savustus! Mitkä ihanat tuoksut taas tulikaan savustuslaatikosta! Nam - ihan vesi herahtaa kielelle pelkästä ajatuksesta...

Viikonloppu sujui todella kovassa työn teossa - ei ollut aikaa paljon laitella ruokaa tai kirjoitella uusia juttuja blogiin. Remontoimme talvella huvilalla olohuoneen ja eteisen aivan kokonaisuudessaan. Olohuoneessa otettiin koko vanha lattia ylös ja tehtiin uudestaan, samoin paneloitiin seinät ja katto, hormi rapattiin ja ikkunat uusittiin. Eteisen katto sai uuden värin ja lattia uusittiin sekä seinät paneloitiin. Teen remontista joskus oman postauksen, mutta nyt vain lyhyesti, että johan tuli siivottua... Nyt on joka kolo ja nurkka ja ikkunat ja seinät, katot, lattiat, ym. pesty ja putsattu. Rakennusaikaista pölyä oli joka paikassa ja siivoaminen oli todella perusteellista. Yleensä teen kaiken aika perusteellisesti, joten voitte uskoa että kroppa huutaa ja tänään on liikkuminen ollut vähän tuskallista. Eilinen 10 tunnin siivousrupeama imi viimeisetkin mehut.

Tänään meni aamupäivä rauhallisesti töitä tehden (istuin tietsikalla) ja vasta iltapäivällä innostuin maalaamaan tulevia kasvien istutuslaatikoita sävytetyllä öljyllä. Sitten olikin aika kokkailla.

Savulohi

1 lohifilee

savustuspönttöön leppälastuja ja pari-kolme sokeria




Sitruunaohratto, noin 2-3 hengelle

1,5 dl rikottuja ohranjyviä (keittoaika 20 min)
1 sipuli
1 valkosipuli (solo)
voita ja loraus öljyä

1 dl valkoviiniä
1 kuutio kasvis- tai kalalientä
5 dl vettä

1 luomusitruuna, kuoret raastettuna + mehu puristettuna
kourallinen juustoraastetta
vajaa tl limepippuria myllystä
n. 3 rkl kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia

Sulata liemikuutio noin 5 dl vettä.

Pilko sipulit silpuiksi. Laita nokare voita kattilaan ja loraus öljyä sekä kuullota sipulit kevyesti. Lisää ohrat ja anna hetki kuullottua. Kaada valkoviiniä ja anna imeytyä. Lisää kasvislientä ja keitä miedolla lämmöllä kunnes neste on imeytynyt. Keittoaika noin 20 minuuttia.

Raasta yhden sitruunan kuori ja purista siitä mehut. Lisää sitruunakuoriraaste ja sitruunanmehu sekaan, sekoita. Lisää juustoraaste ja sekoita. Mausta limepippurilla.

Lisää lopuksi jogurtti, saat kosteutta. Maistele ja mausta suolalla tarvittaessa. Älä enää keitä.

Rakuunamajoneesi minuutissa

1 muna
2 tl sinappia
0,5 tl suolaa
pippuria myllystä
2 tl mustapippurietikkaa tai muuta etikkaa
muutama oksa tuoretta rakuunaa
1,5 dl oliiviöljyä

Laita kapean sauvasekoittimen astian pohjalle ensin muna ja mausteet. Laita sauvasekoitin kulhoon ja kaada öljy viimeisenä ja käynnistä sauvasekoitin. Nosta sauvaa, kun se on käynnissä, hitaasti ylöspäin.
Muna ja mausteet muuttuvat majoneesiksi samalla kun nostat ja aineet pääsevät sekoittumaan öljyyn. Nosta ja laske sauvaa muutamaan kerran, jotta kaikki aineet ovat muuttuneet majoneesiksi. Valmista noin minuutissa! Helppoa, mutta muista että kaikkien aineiden pitää olla saman lämpöisiä eli pidä kaikki aineet huoneenlämmössä niin kauan että ne ovat tasalämpöisiä - muuten minuuttimajoneesi ei onnistu.



Kokoa annos:

pala kalaa ja kauhallinen ohrattoa, hieman majoneesia dippailuun - kesä voi alkaa!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti