tiistai 29. huhtikuuta 2014

Wappusima

Viimeistään nyt on aika laittaa sima tulemaan. Vapuksi se on myöhäistä, mutta vielä ehtii viikonlopuksi. Viime vuonna tein lime-inkiväärisimaa, joka oli aika tujua tavaraa. Inkiväärin kanssa kannattaa olla varovainen! Se oli hyvää, mutta runsaan makuista. Tosin makeiden munkkien kanssa aivan raikasta. Tässä linkki ohjeeseen: Lime-inkiväärisima.

Tänä vuonna inspiroiduin Dansukkerin mainoksesta ja tein paria erilaista simaa. Viime viikonloppuna valmistin limestä ja rosmariinista simaa, joka on valmista vapuksi ja eilen laitoin tulemaan sitruuna-minttusimaa, joka on tähdätty viikonlopuksi.


Molemmista resepteistä tulee noin 4,5 litraa valmista simaa, joka menee kuuteen Alkon pulloon.



Tässä hyvä resepti käyttää pääsiäisen rosmariinit vappujuomaan!







Lime-rosmariinisima

4 l vettä
250 g fariinisokeria
250 g taloussokeria
4 limettiä
6 vahvaa oksaa rosmariinia
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)

Pullotukseen
sokeria, rusinoita

Mittaa sokerit puhtaaseen isoon astiaan. Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Leikkaa hyvin pestyjen limettien vihreä kuoriosa terävällä kuorimaveitsellä lastuiksi tai raasta se sitruskuoriraudalla suikaleiksi. Purista limeteistä mehu. Älä laita astiaan valkoista osaa, koska se tekee siman kitkeräksi. Sekoita kuorilastut ja mehu sokeriliemen joukkoon. Lisää rosmariininoksat sekä loput vedestä. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lisää sitten nestetilkkaan liuotettu hiiva. Anna siman käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk.

Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Laita pullot viileään. Sima on valmista vajaassa viikossa, kun rusinat nousevat pintaan. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.


Ja vähän perinteistä sitruunalla tehtyä simaa mukaillen tein tämän "kevytversion". Käytin pari ihanaa luomusitruunaa, jotka pesin hyvin sekä pääsiäisen minttupuskasta runsaasti oksia. Toisen sokereista vaihdoin makeutusjauheeseen, jotta sain vähennettyä sokerin määrää. Kattilasta nousi aivan herkulliset mintun ja sitruunan sokeriset hajut, kun käyminen lähti käyntiin.

Kevytsimaa - ole hyvä!

Sitruuna-minttusima kevytversiona

4 l vettä
250 g fariinisokeria
75 g makeutusjauhetta (1 purkki)
2 sitruunaa
1 ruukku minttua tai isosta ruukusta n. kourallinen
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)

Pullotukseen
sokeria, rusinoita

Mittaa sokeri puhtaaseen isoon astiaan. Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerin päälle. Leikkaa kahden hyvin pestyn luomusitruunan keltainen kuoriosa terävällä kuorimaveitsellä lastuiksi. Älä laita astiaan valkoista osaa, koska se tekee siman kitkeräksi. Purista sitruunoista mehu sokeriliemen joukkoon. Sekoita purkillinen makeutusjauhetta varovasti sekaan, ettei se pölise. Lisää mintunoksat sekä loput vedestä. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lisää sitten nestetilkkaan liuotettu hiiva. Anna siman käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk.

Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Laita pullot viileään. Sima on valmista vajaassa viikossa, kun rusinat nousevat pintaan. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti