sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Suklaa-vadelmakakku äitienpäiväksi

Ensi sunnuntaina on äitienpäivä ja leivon omalle äidilleni vadelma-suklaakakun lahjaksi. Oli tosi vaikea päättää millaisen kakun tekisin, joten soitin äidille ja kysyin mistä mausta hän pitää, mutta vastaus oli että kaikki käy ja tee nyt sellainen mikä on ”helppo tehdä”... Eli mistä ei ole "vaivaa"... Hmmm... ei paljon apua tullut siitä, mutta sitten selattuani kaikki uusimmat lehdet mitä oli tullut ja tuijotettuani useita eri kakunkuvia ilman sen suurempaa innostusta, huomasin lähikaupan tarjoavan tuoreita vadelmia, joten siitä se sitten lähti - suklaata ja vadelmia!



Kakkupohja

4 munaa
sama määrä ruokosokeria ja
peruna-/vehnäjauhoseosta + kaakaojauhoja
1 tl leivinjauhetta

Sokerikakkupohja tehdään ”kaikkea yhtä paljon” -periaatteella. Riko kananmunat lasiin. Mittaa toiseen lasiin saman verran ruokosokeria. Myös jauhoja tulee yhtä paljon siten, että puolet on vehnäjauhoja ja loppu perunajauhoja ja lisäksi sisältäen noin 1 rkl kaakaojauhetta. Sekoita leivinjauhe jauhoihin.

Vaahdota munat ja sokeri. Siivilöi jauhoseos joukkoon pienissä erissä nuolijalla varovasti käännellen. Kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (halkaisija 24 cm). Käytin korppujauhon sijaan kookosta.

Kypsennä 175-asteisen uunin alatasolla 40 minuuttia. Anna jäähtyä.


Kostutus

1 dl mehua, limua tai vastaavaa (itse käytin Villivadelma-makuvichyä)

Painona ollut lautanen jätti kuvion kakun pintaan, mutta kakku oli vuokassa
väärinpäin eli tämä on pohja, joten sillä ei ole väliä.
Täyte

1 rasia tuoreita vadelmia
2 rkl sokeria
2 dl kuohukermaa
2 dl vaniljarahkaa

Vatkaa kerma vaahtoon ja lisää rahka siihen. Survo vadelmat ja lisää sokeri. Yhdistä survotut vadelmat kerma-rahkavaahtoon. Tarkista maku.

Huom. Tuoreet vadelmat olivat niin pehmeitä, että heitin ne suoraan kerma-rahkavaahtoon ja sokeroin vaahdon. Tuoreet vadelmat eivät tarvinneet erillistä survomista, vain pari pyöräytystä vatkaimella.

Täyttäminen

Halkaise kakkupohja kahteen tai kolmeen osaa riippuen kuinka paksun pohjan onnistuit saamaan aikaiseksi. Täytä kakku kelmulla vuoratussa kakkuvuokassa, jotta se säilyttäisi muotonsa.

Aloita päällimmäisestä levystä ja sivele siihen pullasudilla kostutusainetta. Levitä kerros täytettä ja paina seuraava levy päälle. Jatka kostuttamista ja täyttämistä, kunnes laitat päälle viimeisen levyn. Kostuta se ja laita päälle joku paino ja nosta koko komeus jääkaappiin maustumaan seuraavaan päivään tai ainakin pariksi tunniksi.

Vinkki:

Leikkaa vuoan irtopohjan kokoinen pala pahvia ja päällystä se leivinpaperilla. Saat sopivan alustan kakulle ja alustan avulla kakkua on helppo liikutella sekä siirtää tarjoiluvadille.

Pinnoitus

vadelmamarmeladia

Ennen kuorruttamista tee kakun päälle vadelmamarmeladista ohut pinta ja tasoita se hyvin, jotta suklaaganache tulisi mahdollisimman sileäksi.







Suklaaganachella kuorruttaminen

1,5 dl kuohu- tai vispikermaa
200 g tummaa suklaata, vähintään 60 %
nokare voita

Rouhi suklaa karkeaksi rouheeksi. Kuumenna kerma, mutta älä keitä. Ota kattila levyltä. Laita suklaarouhe ja voinokare sekaan ja hämmennä seosta pallovispilällä varovasti, ettei seokseen muodostuisi ilmakuplia. Sekoittele rauhallisin liikkein pohjaa myöten, jotta suklaa ja voi sulaa. Näin ganachesta tulee rakenteeltaan tasaista ja sileää.

Mikäli ganache ehtii valmistuksen aikana jäähtymään ja jähmettymään liikaa, lämmitä sitä varovasti, jotta se notkistuisi taas juoksevaksi. Varo kuumentamasta ganachea liikaa!

Aseta kakku metalliritilän päälle ja laita ritilän alle leivinpaperi. Valuta ganachea kakun päälle aloittaen päältä keskeltä ja jatkaen siitä reunoille. Ylimääräinen ganache valuu ritilän läpi paperille, jolloin voit ottaa sen sieltä talteen ja käyttää uudelleen. Kun kakku on kuorrutettu, paukauta ritilää muutaman kerran jämäkästi mutta varovasti saadaksesi ganachen asettumaan kakun pintaan tasaisesti. Pyöräytä varovasti lastalla, leveällä veitsellä tai kakkupaletilla alareuna irti ritilästä ja anna ganachen jähmettyä jonkun aikaa ennen kuin siirrät kuorrutetun kakun ritilältä pois.

Ganache tuli aika paksua, joten se ei levittäytynyt valumalla, kuten oli tarkoitus. Levitin sen palettiveitsellä.

Koristelu

tuoreita vadelmia
pähkinärouhe

Koristele kakku mielesi mukaan. Itse käytin tuoreita vadelmia ja kakun reunoilla pähkinärouhetta.

Hauskaa äitienpäivää!

Pursota koristereuna vaahdottamalla n. desi ganachesta kylmänä. Myös vadelmat voi liimata kakun pinnalle pikku ganachetipalla, koska suklaan pinta kovettuu kylmässä. Tai sitten pistele vatut pintaan ennen kuin viet kakun kylmään.



3 kommenttia:

  1. Ihanan kuuloinen ja näköinen kakku! Vadelmat on kyllä niin hyviä. Tuo pähkinäinen reunus on mun suosikkini, sillä saa ihanan makuiseksi kakun. :)

    VastaaPoista
  2. Täytyy sanoa että kakku oli aika lähellä täydellistä suklaakakkua! Meitä oli 5 henkeä ja 4 munan kakku meni hujauksessa - olisi pitänyt riittää kyllä hieman useammalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ps. luulen että yksi tekijä oli myös se, että tein kakkua pitkän kaavan mukaan eli leivoin pohjan ja täytin sen perjantaina - se maustui vuorokauden ja kuorrutin sen lauantaina illalla. Viimeistelin sunnuntaiaamuna, joten kakku oli juuri sopivan kosteaa ja maut tasaantuneita, kun iltapäivällä söimme sitä. Eli jos on aikaa, niin suosittelen leipomaan ja kostuttamaan kakun vuorokautta aiemmin, näin myös koostumus on täydellistä!

      Poista