keskiviikko 13. elokuuta 2014

Itsetehty hunajainen herkkumysli

Koko kesä on tullut syötyä taas kaurapuuroa aamuisin - paitsi muutamia vierasaamuja ja viikonlopun herkkuaamuja lukuunottamatta. Alkaa vähän puuro taas tökkimään, joten olisi aika tehdä jotain muuta. Talvella syön aika usein mysliä, mutta joka kerta myslin valinta on todella vaikeaa. En halua rasvaista muromysliä, jossa on paljon sokeria ja kaloreita. Hedelmämyslit ovat liian makeita ja kalorisia. Sama koskee pähkinämyslejä. Tavalliset taas ovat liian kuivia ja tylsiä. Lisäksi mysleissä on paljon suolaa, mikä ei voi olla hyväksi. Ajatus on siis tehdä oma muromysli, jossa on niitä aineosia, joista todella tykkään. Lisäksi paljon luomua ja terveellisyyttä. Hmmm... hyvä olo tulee jo pelkästä ajatuksesta.

Kreikkalaista jogurttia, hunajaa ja mysliä - tästä se aamu lähtee...


Hunajainen herkkumysli

8 dl Luomu neljän viljan hiutaleita (ostettu suoraan tuottajan lähiruokapisteestä)
5 dl All Bran regular muroja
0,5 dl pellavansiemen rouhe (luomu)
0,5 dl auringonkukan siemen (luomu)
0,5 dl kurpitsan siemen
0,5 dl seesamin siemen (luomu)
300 g pähkinäsekoitusta (ostin irtona lisäksi pistaasipähkinää, mitä pussissa ei ollut)

0,5 dl öljyä (oliiviöljy, rypsiöljy tai muu)
3 rkl juoksevaa hunajaa

1 tl kanelia
0,5 tl inkivääriä
1 tl kaardemummaa
ripaus suolaa

1 dl rusinoita
1 dl karpaloita
1 dl banaanilastuja
1 dl aprikooseja silputtuna
1 dl eli 5 viikunaa silputtuna

Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla.

Kaada kulhoon ryynit ja hiutaleet. Lisää pähkinät ja siemenet. Lisää mausteet. Sekoita.

Kuumenna öljyä kattilassa ja lisää siihen hunaja - lämmitä kunnes hunaja sulaa. Älä keitä.

Kaada hunaja-öljyseos kuivien aineiden päälle ja sekoita kaikki sekaisin.

Kaada massa pellille ja varmista että öljy-hunajaa on joka paikassa.

Laita uuniin noin 15 minuutiksi. Sekoittele, jos tuntuu että massaa on paksulti ja haluat möyhiä kaikki osat paahtumaan. Varo ettei pähkinät tai siemenet pääse palamaan. Laske lämpöä tai ota uunista. Mysli on valmista, kun uunista tulee mukava paahtuneen myslin tuoksu.

Ota pelti jäähtymään ja lisää siihen kuivatut hedelmät, kun se on hieman jäähtynyt.

Säilytä kuivassa ja valolta suojattuna, esim. lasipurkissa.

Nauti aamuisin jogurtin, maidon tai mehukeiton kanssa.












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti