maanantai 18. elokuuta 2014

Raparperia ja mustaherukkaa talveksi

Viikonloppu meni säilöessä kesää purkkiin ja pakkaseen. Lauantaina oltiin äidillä puskilla ja kerättiin mustaviinimarjaa. Marjat olivat jo aika kypsiä ja osa putoili maahan ennen kuin ehti poimimaan sankoon, mutta noin sangollinen marjaa kuitenkin kertyi. Myös äidin raparperit olivat vielä isoja ja niitä oli runsaasti, joten isohko kimppu varsia lähti mukaan. Sunnuntai menikin sitten hilloja keitellessä ja marjoja siivotessa. Herukat olivat kosteita ja tahmeita, joten rankojen poistaminen oli aika sottaista touhua. Raparperissa oli myös kuorimista ja pilkkomista, mutta päivän päätteeksi tuli tehtyä raparperi-kookoskakku vaniljakastikkeella lohturuuaksi ja iltaherkuksi. Raparperi-kookoskakun ohje on tässä.

Raparperista säilöön meni raparperichutney. Keittelin kilon raparperinpaloja vihannesten ja mausteiden
kanssa. Chutneytä tuli noin 2 litraa. Chutney teossa idea oli ottaa mitä jääkaapista löytyy ja maustaa se eksoottisesti. Eksotiaa edustivat chilit ja kookos. Maistoin lusikallisen kuumana ja mukavalta maistui. Täytyy odottaa seuraavaan kanaruokaan, että pääsee maistamaan jäähtynyttä ja vähän tekeytynyttä chutneytä. Nam.

Mustaherukasta syntyi Dansukkerin ohjeella hillo, jossa oli appelsiinin kuoret ja mehu. Mukavasti appelsiini tuli esiin voimakkaan mustaherukan läpi. Hienoa – tätä hilloa laitetaan letuille ja paahtoleivälle. Ja jotain uuttakin piti kokeilla, joten otin yhden kesäkurpitsan ja pilkoin sen kuutioiksi. Sekoitin yhteensä 2 litraan mustaherukkaa ja kurpitsakuutioita sekä yhden sitruunan kuoren ja mehun sekä keitin siitä hillon. En tiedä vielä miltä maistuu, mutta kivalta näytti. Molempia hilloja tuli 1,5 l kahdesta litrasta marjoja. Ehkä jos nyt tekisin uudestaan kurpitsahilloa, niin raastaisin kesäkurpitsan, paitsi jos ei halua nähdä vaaleita kurpitsanpaloja muuten tummassa hillossa. Noin 10–15 minuutissa kurpitsa ei vielä kerkeä hajoamaan hilloon, mutta raaste hajoaisi enemmän.

Raparperichutney

1 kg raparperin paloja
2 punasipulia ja 2 tavallista sipulia (tai 4 jompaakumpaa)
1 iso paprika
1 solo valkosipuli
4 chilipalkoa
0,5 dl tuoretta inkivääriä (5-7 cm pätkä)
1,5 dl kookoshiutaleita
3 dl sokeria
3 tl suolaa
1,5 tl maustepippuria jauhettuna/murskattuna
0,5 tl valkopippuria jauhettuna/murskattuna
1 tl kardemummaa
1,5 tl jauhettua kanelia
1,5 dl väkiviinaetikkaa
0,5 dl vettä
3 rkl öljyä

Tee chutney paksupohjaisessa kattilassa.

Kuori ja pilko raparperit, sipulit ja paprika. Hienonna valkosipuli, chili ja inkivääri. Freesaa öljyssä sipulit, valkosipuli ja chili. Lisää muut aineet ja mausteet.

Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä noin tunti. Kuori vaahto pois.

Purkita kuumennettuihin lasitölkkeihin. Säilytä kylmässä.


Mustaherukkahillo

2 l mustaherukoita
2 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
330 g (1 pkt) Dansukker Hillo-marmeladisokeria

Sekoita ainekset kattilassa ja kuumenna hitaasti kiehuvaksi. Keitä viitisen minuuttia. Kuori vaahto pinnalta ja tölkitä.


Mustaherukka-kurpitsahillo

1 kesäkurpitsa (n. 1 litra kuutioita/raastetta)
1 l mustaherukoita
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
330 g (1 pkt) Dansukker Hillo-marmeladisokeria

Sekoita ainekset kattilassa ja kuumenna hitaasti kiehuvaksi. Keitä 10-15 minuuttia. Kuori vaahto pinnalta ja tölkitä.

Huom. Jos kurpitsaa jää alle litra, laita marjoja enemmän, jotta tulee yhteensä 2 litraa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti