lauantai 13. syyskuuta 2014

Lanttulaatikko

Parina viime jouluna olemme viettäneet joulun ulkomailla, joten jouluruokaa ei ole tullut tehtyä vähään aikaan. Tänään juurekset olivat tarjouksessa, joten ostin lanttua, porkkanaa, ym. Tarkoitus on tehdä lanttulaatikkoa ja jauhelihapihvejä sekä uunissa haudutettuja bataattilohkoja.

Tämä lanttulaatikon ohje on sellainen mitä olen lapsesta saakka tehnyt. Sain vanhemmiltani 15-vuotislahjaksi Ruutukokki-nimisen ison keittokirjan, jota olen käyttänyt ahkerasti, ja jonka tietyt perinnereseptit ovat niin vakiintuneita, että ne ovat melkein omia. Teen ne aina samalla tavalla ja aina ne onnistuvat yhtä hyvin.

Tässä lanttulaatikon ohje. Lihapullat/-pihvit löytyvät tästä linkistä.


Lanttulaatikko

1 iso lanttua (tai 2 pientä)
2 tl/l (meri-)suolaa keitinveteen

1 dl korppujauhoja
2 dl kermaa
3 rkl siirappia
2 munaa
0,5 tl raastettua muskottipähkinää
1 tl inkivääriä
0,5 tl valkopippuria
keitinlientä

pinnalle:
korppujauhoja ja voita nokareina

Kuori lanttu, kuutioi ja keitä pehmeäksi suolalla maustetussa vedessä. Ota osa keitinvedestä talteen, jos massaa tarvii löysentää. Survo kypsät kuutiot soseeksi esim. sauvasekoittimella ja sekoita joukkoon kaikki loput aineet.

Kaada seos yhteen isoon tai kahteen pieneen voideltuun vuokaan, ripota päälle korppujauhoja ja painele pintaan lusikalla perinteisesti koloja. Laita muutama voinokare päälle. Paista 175 asteessa runsas tunti tai 150 asteessa 1,5 -2 tuntia. Pitkä paistoaika on parempi, jos on aikaa…


Bataattilohkoja, öljyä, suolaa ja pippuria ja vähän timjamia - uuniin kunnes kypsiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti