perjantai 19. joulukuuta 2014

Mallas-viikunalimppu

Tarkoitus oli tehdä jouluksi saaristolaisleipää, mutta kotikaljaa tehdessä löysin Tuoppi-mallaspussin kyljestä tämän herkullisen reseptin. Ja koska mallasmäskiä on ja viikunat ovat ihania ja jouluisia, niin tehdään myös tämä leipä maisteltavaksi. Katsotaan sitten kumpi päätyy joulupöytään – vai päätyykö molemmat!

Mallas-viikunalimppu


3 dl Tuoppi kaljamaltaita

6 dl vettä

5 dl piimää

1 rkl suolaa

50 g hiivaa

1,5 dl siirappia

8 dl ruisjauhoja

n. 10 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja

2 dl Rantasen talkkunajauhoja

1,5 dl auringonkukansiemeniä

1 ps viikunoita (200g)

75 g voita tai margariinia

Voiteluun: munaa

Koristeeksi: auringonkukansiemeniä

Kiehauta kaljamaltaat vedessä. Siirrä seos taikinakulhoon ja sekoita joukkoon hiukan lämmitetty piimä. Seoksen tulee olla kädenlämpöistä. Lisää suola, hiiva, siirappi, talkkuna- ja ruisjauhot.

Leikkaa viikuna paloiksi ja sekoita ne auringonkukansiementen kanssa taikinaan. Alusta taikina vehnä- tai hiivaleipäjauhoilla melko napakaksi. Lisää lopuksi pehmeä rasva. Anna taikinan kohota.

Leivo taikinasta 3-4 leipää. Anna leipien kohota. Pistele kohonneet leivät ja voitele kananmunalla. Ripottele koristeeksi auringonkukansiemeniä. Paista 200 asteessa 50–60 minuuttia. Kokeile kypsyyttä koputtamalla pohjaan. Kun ääni on kumahteleva, ontto, leivät ovat kypsiä.

Mallasleivät ovat parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua. Ne sopivat hyvin myös pakastettaviksi.

Jos teet kotikaljan maltaista, voit käyttää kaljasta jäävää mallasmäskiä (5-6 dl) leipään. Jätä silloin ohjeen alusta maltaat ja vesi pois.  

Tein lahjaksi pieniin n. 1 l vuokiin 4 leipää ja yhden normaalin 1,5 l leipävuokaan
Pinnalle munaa ja auringonkukansiemeniä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti