maanantai 15. joulukuuta 2014

Piparkakku-minidonitsit

Leivoin joulumyyjäisiin kaikkea kivaa, pientä ja jouluista. Yksi resepteistä oli Annin uunissa -blogin Piparkkakkuminidonitsit. Ongelmaksi muodostui minidonitsipellin löytäminen. Kävin viikon ajan eri myymälöissä ja selasin verkkokaupoista. Ei donitsipeltejä. Joissain kaupoissa arveltiin, että niitä olisi ollut, mutta ei tällä hetkellä tai että niitä tulisi joskus myyntiin… Apua – verkkokaupasta tilaamalla olisi saanut, mutta ei tähän hätään, siispä soitin Annille ja kysyin saanko lainata hänen peltiään. Kiitos Anni lainasta ja hyvästä reseptistä!

Leivoin nämä edellisenä yönä, kun seuraavana päivänä olivat myyjäiset, joten en ehtinyt enää aamulla kuvailemaan kaunista asetelmaa, mutta riittäköön nämä kuvat, jotka otin leivonnan aikana.

Huomioi, että pursota taikinaa aivan vähän pellin koloon, koska muuten donitsi turpoaa uunissa ja reikä umpeutuu. Itsellä kävi kiireessä se, että useimmat donitsit menivät tukkoon, mutta maku oli hyvä vaikka ulkonäössä on vielä parantamisen varaa.


Piparkakku-minidonitsit 35 kpl (24 paikkanen minidonitsivuoka)

2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl soodaa
ripaus suolaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl jauhettua kardemummaa
1 tl kanelia
1 tl jauhettua neilikkaa
1 dl maitoa
2 rkl tummaa siirappia
1 kananmuna
50 g sulatettua voita

rasvaa tai vuokaspraytä pellin voiteluun

Sekoita kaikki kuivat aineet ja mausteet keskenään isossa kulhossa. Sulata voi ja anna jäähtyä. Sekoita kananmuna, maito, siirappi ja sula voi toisessa kulhossa. Lisää muna-maito-siirappi-voiseos kuiviin aineisiin ja sekoita taikina tasaiseksi.

Voitele donitsipelti. (tai sprayjaa öljyllä)

Laita taikina pursotinpussiin ja pursota taikinaa pellille donitsivuokiin (täytä noin puoleen väliin).

Paista uunissa 220 asteessa noin 7 minuuttia. Anna donitsien jäähtyä kunnolla ennen koristelua ritilällä.

Pikeeri:

0,5 dl valkuaista
2 dl tomusokeria
3-4 tippaa sitruunamehua

Vatkaa puolet tomusokerista valkuaiseen. Vatkaa ainakin 2 minuuttia. Lisää loput sokerit ja sitruunamehu ja vatkaa.

Koristeeksi:

Polka karkkeja tai candy cane piparminttutankoja
koristelugeelejä
sinisiä nonparelleja

Dippaa donitsi pikeeriin ja nosta ritilälle tai levinpaperille. Ripottele päälle muruksi hakattua piparminttua tai nonparelleja.

Jätä kuivumaan hetkeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti