tiistai 2. joulukuuta 2014

Siemenpataleipä

Erilaisten pataleipien reseptejä on kiertänyt leivontabloggaajien keskuudessa pitkin syksyä. Itsekin on pitänyt omaan blogiin laittaa joku resepti, mutta syksy hurahti niin, etten ole ehtinyt. Joku aika sitten silmiini osui Annin Kurpitsansiemen-pataleivän ohje, joka oli Annin äidin perua. Siemenleivät nappaavat aina, joten tästä lähdettiin liikkeelle. Tässä linkki Annin Uunissa blogiin, josta alkuperäinen resepti löytyy.

Mitä se pataleipä siis olikaan? Aromikasta kotona tehtyä leipää, jonka maku tulee pitkästä kohotusajasta ja rapea pinta öljytystä padasta, jossa leipä paistuu. Padaksi kelpaa kannellinen keraaminen, lasinen tai valurautapata. Kaiken lisäksi tämä on niin helppoa. Sekoita taikina illalla ja paista seuraavana päivä. Nam!


Pataleipä

3,5 dl vettä
3 dl vehnäjauhoja
3 dl sämpyläjauhoja
1 dl siemeniä (kurpitsa, pellava, seesam, auringonkukka yms.)
0,5 tl kuivahiivaa
2 tl ruususuolaa
3 rkl öljyä

1. Sekoita siemenet ja hiiva jauhoihin isossa kulhossa. Lämmitä vesi 42 asteiseksi ja lisää se jauhoseokseen. Älä missään nimessä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön 12–24 tunniksi (mitä pidempään kohotat taikina, sitä maukkaampaa siitä tulee).

Tässä taikina jää odottamaan kelmun alle huoneenlämpöön
2. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa taikinaa, mutta kääntele se palloksi. Peitä taikinapallo liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.

Taikina tekeentyi 2 yötä ja yhden päivän, se oli löysää, mutta jauhokasan kanssa sain sen muotoon ja pataan
3. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Laita 2-3 litran pata kylmään uuniin.

4. Ota kuuma pata uunista ja voitele sen pohja ja reunat öljyllä. Nosta nyt taikina kuumaan pataan, tee viillot leivän pintaan ja sivele hiukan öljyllä sekä ripottele kurpitsansiemeniä päälle koristeeksi. Laita kansi päälle ja paista leipää 30 minuuttia uunissa keskitasolla. Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 15 minuuttia.

5. Ota pata uunista ja kumoa leipä hetken kuluttua.

Pinta rapsakka, mutta sisältä kuohkea ja pehmeä. Ruskea väri tulee pellavarouheesta ja auringonkukansiemenet antavat suutuntumaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti