keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Skumppaa ja mansikoita


Kuivaa skumppaa ja yllättävän makeita mansikoita, hm…
Tarvitseeko muuta sanoa?

Hauskaa Vappua!



Voittaja on....

Huvilaelämää ja mökkiruokaa - blogin 1-vuotisarvonnassa pullon kuohujuomaa voitti:

lemerinquecit


Isot onnittelut voittajalle!




Määräaikaan mennessä jätettiin 58 arpaa, joista onnetar nosti voittoarvan vanhanaikaisella lappu hatussa-arvonalla.

Lahjakortti postitetaan heti tänään ja voittaja pääsee juhlimaan kanssamme kera Alkon tuotteiden vaikka jo perjantaina.

Kiitos kaikille osallistujille!

Tervetuloa myös kaikki uudet lukijat, toivottavasti viihdytte sivuillani.

Hauskaa Vappua kaikille!




tiistai 29. huhtikuuta 2014

Wanhan hyvänajan Wappumunkit

Lapsuudessani äiti leipoi munkkeja usein. Meillä munkit eivät kuuluneet erityisesti vappuun vaan niitä oli tarjolla viikoittain. Äiti oli kova leipuri ja kahvin kanssa piti olla aina sekä munkkeja että wienereitä. Sen lisäksi oli tietysti pikkuleipiä ja kuivakakkua – usein myös täytekakkua. Jos tänä kuulostaa hyvältä lapsuudelta, niin ajatelkaa millaisen ruokakulttuuriperinnön minä sain kotoa! Aina oli makeaa tarjolla ja sillä sai täyttää vatsansa, kun ruoka ei kelvannut. Samaa perinnettä tuppaan vielä itsekin tuomaan liian usealla leipomuksella, mutta jos ei ole ”sen seitsemää sorttia” tarjolla niin emäntä on ollut laiskalla tuulella…

Nykyään leivon munkkeja melkein pelkästään vappuna. Liian sokerisia ja liian rasvaisia herkkuja, joita on pakko varoa tai kurvit kasvavat. Joskus on kiva kokeilla uusia reseptejä ja esim. rahkamunkit ovat aivan namia. Mutta nyt halusin tehdä perinteisiä sokeroituja munkkirinkeleitä á la äitini ja lähes yhtä perinteisiä omenahillomunkkeja.



Wanhanajan Wappuherkut

5 dl maitoa (punaista)
1 palaa hiivaa
2 muna
1 dl sokeria
1 tl suolaa
1 dl margariinia (pullosta tai sulatettuna)
2-3 tl kardemummaa
15 dl vehnäjauhoja

paistamiseen
rypsi-/rapsiöljyä

pinnalle
siro hienoa sokeria


Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon (37 asteiseen). Lisää sokeri, suola, kardemumma ja munat. Sekoita. Lisää puolet jauhoista vatkaten, loput kädellä alustaen, lisää rasva lopussa. Taikinan tulee olla pehmeää, niin se alkaa irtoilla kulhon reunoista, mutta tarttuu vielä vähän sormiin. Älä laita liikaa jauhoja vaan jätä mieluummin pehmeäksi kuin kovaksi.

Nostata liina alla kaksinkertaiseksi, noin puoli tuntia.


Kumoa taikina leivinpöydälle ja leivo munkkeja tai rinkeleitä. Munkit, joihin tulee hillo sisään leivotaan kuten pikkupullat – pieninä palloina. Jos haluat rinkeleitä, niin ota pallo ja työnnä etusormi pallon läpi ja huljuttele etusormi ja peukku -otteella sormia reiässä, kunnes rinkeli on tarpeeksi suuri.

Kohota hyvin ja paista öljyssä kauniin ruskeiksi. Öljyn lämpötilan tulee olla noin 180 astetta. Käytä mittaria tai kokeile pienellä palalla taikinaa (jätä kokeilutaikinan pala leivonnan yhteydessä). Kun taikina alkaa heti kuplia öljyn pinnalla sekä ruskettuu nopeasti, on öljy sopivan kuumaa.

Varo kuumia öljyroiskeita! Laske munkit varovasti öljyyn – älä pudota liian korkealta, niin ei synny roiskeita.

Nosta reikäkauhalla tai muulla harvapiikkisellä työkalulla munkit valumaan talouspaperin päälle ja sokeroi lämpiminä. Työnnä pallomunkkeihin hillo pursottimella, jossa on isohko suutin.





Jos pakastat, älä sokeroi vielä, vaan vasta sitten kun laitat munkit tarjolle. Hillon voi työntää sisälle ennen pakastusta, jos haluat.


Vinkki; Jos käytät kuivahiivaa niin muista että se pitää sekoittaa pieneen jauhomäärään ennen nesteeseen lisäämistä.


Vinkki 2; Jos simanteon yhteydessä sinulle jäi tuorehiivapala, josta on rusinan kokoinen kulma tai kaksi viety
simaan, niin tee munkkitaikina 4 dl mukaan ja vähennä jauhot 12 dl sekä käytä muut aineet hieman vajaamittaisina. Munia saa olla 2 kpl myös 4 dl taikinaan.



Wappusima

Viimeistään nyt on aika laittaa sima tulemaan. Vapuksi se on myöhäistä, mutta vielä ehtii viikonlopuksi. Viime vuonna tein lime-inkiväärisimaa, joka oli aika tujua tavaraa. Inkiväärin kanssa kannattaa olla varovainen! Se oli hyvää, mutta runsaan makuista. Tosin makeiden munkkien kanssa aivan raikasta. Tässä linkki ohjeeseen: Lime-inkiväärisima.

Tänä vuonna inspiroiduin Dansukkerin mainoksesta ja tein paria erilaista simaa. Viime viikonloppuna valmistin limestä ja rosmariinista simaa, joka on valmista vapuksi ja eilen laitoin tulemaan sitruuna-minttusimaa, joka on tähdätty viikonlopuksi.


Molemmista resepteistä tulee noin 4,5 litraa valmista simaa, joka menee kuuteen Alkon pulloon.



Tässä hyvä resepti käyttää pääsiäisen rosmariinit vappujuomaan!







Lime-rosmariinisima

4 l vettä
250 g fariinisokeria
250 g taloussokeria
4 limettiä
6 vahvaa oksaa rosmariinia
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)

Pullotukseen
sokeria, rusinoita

Mittaa sokerit puhtaaseen isoon astiaan. Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Leikkaa hyvin pestyjen limettien vihreä kuoriosa terävällä kuorimaveitsellä lastuiksi tai raasta se sitruskuoriraudalla suikaleiksi. Purista limeteistä mehu. Älä laita astiaan valkoista osaa, koska se tekee siman kitkeräksi. Sekoita kuorilastut ja mehu sokeriliemen joukkoon. Lisää rosmariininoksat sekä loput vedestä. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lisää sitten nestetilkkaan liuotettu hiiva. Anna siman käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk.

Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Laita pullot viileään. Sima on valmista vajaassa viikossa, kun rusinat nousevat pintaan. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.


Ja vähän perinteistä sitruunalla tehtyä simaa mukaillen tein tämän "kevytversion". Käytin pari ihanaa luomusitruunaa, jotka pesin hyvin sekä pääsiäisen minttupuskasta runsaasti oksia. Toisen sokereista vaihdoin makeutusjauheeseen, jotta sain vähennettyä sokerin määrää. Kattilasta nousi aivan herkulliset mintun ja sitruunan sokeriset hajut, kun käyminen lähti käyntiin.

Kevytsimaa - ole hyvä!

Sitruuna-minttusima kevytversiona

4 l vettä
250 g fariinisokeria
75 g makeutusjauhetta (1 purkki)
2 sitruunaa
1 ruukku minttua tai isosta ruukusta n. kourallinen
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)

Pullotukseen
sokeria, rusinoita

Mittaa sokeri puhtaaseen isoon astiaan. Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerin päälle. Leikkaa kahden hyvin pestyn luomusitruunan keltainen kuoriosa terävällä kuorimaveitsellä lastuiksi. Älä laita astiaan valkoista osaa, koska se tekee siman kitkeräksi. Purista sitruunoista mehu sokeriliemen joukkoon. Sekoita purkillinen makeutusjauhetta varovasti sekaan, ettei se pölise. Lisää mintunoksat sekä loput vedestä. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lisää sitten nestetilkkaan liuotettu hiiva. Anna siman käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk.

Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Laita pullot viileään. Sima on valmista vajaassa viikossa, kun rusinat nousevat pintaan. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.


maanantai 28. huhtikuuta 2014

Savulohta ja sitruunaohrattoa

Kevään ensimmäinen savustus! Mitkä ihanat tuoksut taas tulikaan savustuslaatikosta! Nam - ihan vesi herahtaa kielelle pelkästä ajatuksesta...

Viikonloppu sujui todella kovassa työn teossa - ei ollut aikaa paljon laitella ruokaa tai kirjoitella uusia juttuja blogiin. Remontoimme talvella huvilalla olohuoneen ja eteisen aivan kokonaisuudessaan. Olohuoneessa otettiin koko vanha lattia ylös ja tehtiin uudestaan, samoin paneloitiin seinät ja katto, hormi rapattiin ja ikkunat uusittiin. Eteisen katto sai uuden värin ja lattia uusittiin sekä seinät paneloitiin. Teen remontista joskus oman postauksen, mutta nyt vain lyhyesti, että johan tuli siivottua... Nyt on joka kolo ja nurkka ja ikkunat ja seinät, katot, lattiat, ym. pesty ja putsattu. Rakennusaikaista pölyä oli joka paikassa ja siivoaminen oli todella perusteellista. Yleensä teen kaiken aika perusteellisesti, joten voitte uskoa että kroppa huutaa ja tänään on liikkuminen ollut vähän tuskallista. Eilinen 10 tunnin siivousrupeama imi viimeisetkin mehut.

Tänään meni aamupäivä rauhallisesti töitä tehden (istuin tietsikalla) ja vasta iltapäivällä innostuin maalaamaan tulevia kasvien istutuslaatikoita sävytetyllä öljyllä. Sitten olikin aika kokkailla.

Savulohi

1 lohifilee

savustuspönttöön leppälastuja ja pari-kolme sokeria




Sitruunaohratto, noin 2-3 hengelle

1,5 dl rikottuja ohranjyviä (keittoaika 20 min)
1 sipuli
1 valkosipuli (solo)
voita ja loraus öljyä

1 dl valkoviiniä
1 kuutio kasvis- tai kalalientä
5 dl vettä

1 luomusitruuna, kuoret raastettuna + mehu puristettuna
kourallinen juustoraastetta
vajaa tl limepippuria myllystä
n. 3 rkl kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia

Sulata liemikuutio noin 5 dl vettä.

Pilko sipulit silpuiksi. Laita nokare voita kattilaan ja loraus öljyä sekä kuullota sipulit kevyesti. Lisää ohrat ja anna hetki kuullottua. Kaada valkoviiniä ja anna imeytyä. Lisää kasvislientä ja keitä miedolla lämmöllä kunnes neste on imeytynyt. Keittoaika noin 20 minuuttia.

Raasta yhden sitruunan kuori ja purista siitä mehut. Lisää sitruunakuoriraaste ja sitruunanmehu sekaan, sekoita. Lisää juustoraaste ja sekoita. Mausta limepippurilla.

Lisää lopuksi jogurtti, saat kosteutta. Maistele ja mausta suolalla tarvittaessa. Älä enää keitä.

Rakuunamajoneesi minuutissa

1 muna
2 tl sinappia
0,5 tl suolaa
pippuria myllystä
2 tl mustapippurietikkaa tai muuta etikkaa
muutama oksa tuoretta rakuunaa
1,5 dl oliiviöljyä

Laita kapean sauvasekoittimen astian pohjalle ensin muna ja mausteet. Laita sauvasekoitin kulhoon ja kaada öljy viimeisenä ja käynnistä sauvasekoitin. Nosta sauvaa, kun se on käynnissä, hitaasti ylöspäin.
Muna ja mausteet muuttuvat majoneesiksi samalla kun nostat ja aineet pääsevät sekoittumaan öljyyn. Nosta ja laske sauvaa muutamaan kerran, jotta kaikki aineet ovat muuttuneet majoneesiksi. Valmista noin minuutissa! Helppoa, mutta muista että kaikkien aineiden pitää olla saman lämpöisiä eli pidä kaikki aineet huoneenlämmössä niin kauan että ne ovat tasalämpöisiä - muuten minuuttimajoneesi ei onnistu.



Kokoa annos:

pala kalaa ja kauhallinen ohrattoa, hieman majoneesia dippailuun - kesä voi alkaa!



keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Salmiakkikossumarinoitua kanaa sitruuna-rakuunatäytteellä

Osallistuin Hyvää Suomesta -ruokaohjekilpailuun. Pitkän mietinnän jälkeen tein perisuomalaisella salmiakkikossulla marinadin kanalle ja täytin fileen sitruuna-yrttivoilla. Helpompaa kuin miltä kuulostaa! Nyt sinäkin voit yllättää vaikka ensi sunnuntain ruokailijat reseptillä, jonka kuullessaan he miettivät kaksi kertaa, että millä marinoitu? Joku voi myös harmitella hyvän salmiakkikossun väärinkäyttöä, mutta hyvä maku siitä lihaan jää...

Kokeile: tässä linkki reseptiin.

Äänestä: tässä linkki kilpailuun - voit voittaa 100 euron lahjakortin kun äänestät! Äänestys loppuu 24.4.


maanantai 21. huhtikuuta 2014

Lammaspita-leivät

Toinen pääsiäispäivä on ollut oikein kaunis ja lämmin. Lämpöä on ollut noin 15 astetta ja aurinko paistaa. Järvi oli aika tyyni. Hieman unelias tunnelma on ollut niin pihassa kuin järvellä, missä linnutkin ovat olleet rauhallisesti

Siivosin tänään remontin jälkiä ja pesin kaikki remontoidun olohuoneen ikkunat. Ei mikään helppo nakki, kun ne olivat täynnä remontista tullutta pölyä, mm. puunsahauspölyä sekä puhallusvillan jälkiä pitkin uusia ikkunoita. Ikkuna ovat hienot, uudet ja niin hohtavan valkoiset, mutta kaikkea puhallusvillaa en saanut irti laseista. Täytyy jatkaa uusintapesukierroksella, joten eiköhän villa jossain vaiheessa lähde.

Myös ruuan suhteen tänään on ollut aika rauhallista – jämäpäivä. Eli mitä tehdä pääsiäisen lammaspaistin jämistä? Minun nyhtölampaani päätyi tänään pita-leipien väliin. Samaan tapaa tein viime isänpäivän aikaan nyhtöpossun pita-leipien väliin ja tänään samaa ideaa käyttäen söimme kreikkalais-turkkilaiseen tapaan lammaspita-leivät.

Laitoin leipätaikinan kohoamaan ikkunanpesun ajaksi ja sitten vain nopea leipominen ja uunin loppulämpöön nyhtölammas lämpiämään. Koko ateria valmistui nopeasti ilman suurempia tekemisiä, muun askaroinnin ohessa. Ja työn jälkeen ruoka maistui oikein hyvälle!

Lammaspita-leivät

valmista nyhtölammasta tai kypsää lampaanpaistia
pita-leipiä
tomaattia ja kurkkua
tsatsikia

Tee ensin pita-leivät tai osta /lämmitä valmiita. Tässä on pita-leipien ohje. Ohjeesta poiketen käytin tänään reilun puolet jauhoista täysjyvävehnäjauhoja. Jauhoja meni vähemmän kuin kevyellä durumjauholla ja leivistä tuli ”ruokaisampia”.

Pita-leivät, n. 8-10 kpl

3 dl vettä
10–12 dl (durum)vehnäjauhoja
6 tl sokeria
1 pussia kuivahiivaa
1 tl suolaa

Lämmitä vesi noin 42-asteiseksi. Lisää siihen sokeri ja kuivahiiva.

Mittaa puolet jauhoista astiaan, ja sekoita suola niihin. Tämän jälkeen lisää neste. Sekoita ja alusta kokoajan jauhoja lisäten. Alusta kunnes taikina on sopivan kimmoisaa. Saa jäädä aika pehmeäksi.

Laita taikina kohoamaan lämpimään paikkaan.

Kun taikina on turvonnut kaksinkertaiseksi alusta ilma pois ja kaada leivonta-alustalle. Jaa taikina 8 tai 10 yhtä suureen osaan. Pyöritä palat palloiksi ja kauli niistä halkaisijaltaan noin 15cm ohuita leipäsiä. Anna kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin 20 min.

Lämmitä uuni 225-asteeseen. Juuri ennen uuniin laittamista suihkuta suihkepullolla vettä leipien pinnalle (tai valele vettä pullasudilla). Paista 8-10min ja jätä liinan alle jäähtymään. Leipien pitäisi olla sisältä ontot, jolloin täyttäminen on helppoa.

Sitten ei muuta kuin täyttämään leivät ja syömään. Ihanan täyttävää ja maukasta!
Eilistä tsatsikia mukaan - nam!


sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Pashakakku

Etsin jotain kivaa reseptiä miten tehdä pashaa uudella tapaa ja törmäsin tähän Myllyn Paras-sivuilla.

Tämän pääsiäiskakun voi tehdä ajoissa jääkaappiin hyytymään. Mangomehulla tai -soseella saat houkuttelevan keltaisen kakun päällisen.


Pashakakku 

Keksikakkupohja:
1 pkt Myllyn Paras Kauramurotaikinaa (400 g)

Täyte:
5 liivatelehteä
½ dl sitruunamehua
2 tlk sitruunarahkaa (á 200 g)
100 g appelsiinimarmeladia
1 dl rusinoita
1 dl mantelirouhetta
2½ dl vispikermaa
3 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
½ tl jauhettua inkivääriä

Kostutus: mangotuoremehua

Pinnalle:
3 dl mangotuoremehua
1½ dl hyytelösokeria

Painele sulanut taikina irtoreunaisen torttuvuoan (vuoan halkaisija n. 25cm) pohjalle. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 10–15 minuuttia, varo paistamasta liikaa. Anna jäähtyä.

Liuota liivatteita kylmässä vedessä 10 minuuttia. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi esim. mikrossa. Puristele liivatteet pois liotusvedestään ja sulata sitruunamehuun. Lisää seokseen rahka, marmeladi sekä rusinat ja mantelirouhe.

Ohjeesta poiketen lisäsin myös sitruunan raastetun kuoren mukaan, koska käytin luomusitruunaa ja tykkään runsaasta sitruunanmausta.

Vatkaa kerma vaahdoksi eri kulhossa sokereiden ja inkiväärin kanssa. Yhdistä joukkoon varovasti rahkaseos. Kostuta torttupohja mangomehulla ja kaada kermahyytelö vuokaan. Anna hyytyä
jääkaapissa.

Valmista mangohyytelö kakun pinnalle. Kiehauta mangomehu ja sulata siihen hyytelösokeri. Anna jäähtyä hetken.

Nostele kauniin keltainen mangoliemi kakun pinnalle tasaiseksi ohueksi kerrokseksi. Anna kakun hyytyä peitettynä jääkaapissa vähintään kolme tuntia, mieluiten yön yli.


Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy


Huom. minulla ei ollut 25 cm rengasvuokaa joten tein kakun 26 cm vuokaan ja laitoin mangokiillettä tuplakerroksen. Tuli vähän paksu, mutta muuten hyvä. Suosittelen ehkä 1½ kertaista annosta 26 cm vuokaan.







Ensimmäinen pääsiäispäivä: aurinkoa ja nyhtölammasta

Ensimmäinen pääsiäispäivä – aurinko paistaa ja linnut laulaa… on aivan ihanan keväistä ja kaunista – niin kuin mökillä vain voi olla…

Eilen ostetuista narsisseista askartelin viime kesänä tehtyihin kukkapylväisiin mukavat kevätasetelmat. Narsissit ja itsetehdyt kukkapylväät – sekä betonista valetut kynttilänjalat. 

Niitä täytyy tuunata vähän, että sointuvat kukkapylväisiin, mutta nyt yhdessä narsissien kanssa ne olivat niin keväisen näköisiä.
















Tänään on myös pääsiäisen pääruokajuhla – eli pöydässä on lammasta. Tänä pääsiäisenä maut ovat hyvin, hyvin kreikkalaisia – nyhtölammasta, rosmariinisia fetaperunoita ja tsatsikia. Ymmmm….

Aivan uskomattoman ihana lammasresepti - kannattaa kokeilla vaikka ei lampaasta kauheasti muuten perusta! Uskomattoman mureaa ja maukasta!

Nyhtölampaan ohje: Pääsiäislammas nyhdettynä


Näissä tunnelmissa maata köllötellään ja odotetaan illan jälkiruokaa...