maanantai 30. kesäkuuta 2014

Kuusenkerkkäsnapsi

Kesäkuun alussa keräilin kuusenkerkkiä myös snapsia - tai siihen liittyvää uutetta varten. Olemme useana vuonna vierailleet Morvan majatalossa Himoksen luona hiihtoloma-aikaan. Siellä Morvan isäntä tarjoaa itsetehtyä kuusenkerkkäsnapsia, jota nyt oli minunkin tarkoitus tehdä ensimmäistä kertaa.

Resepti on aika yksinkertainen. Tarvitaan vain tuoreita kuusenkerkkiä ja alkoholia.

Kuusenkerkkäsnapsi

2 l kuusenkerkkiä
5 dl viinaa (max 32 % alkoholipitoisuus, jotta uutteesta ei tule kitkerää)

Laita kerkät lasipurkkiin ja kaada viina päälle. Pane kansi kiinni ja anna snapsin tekeytyä vähintään kuukausi purkissa. Purkkia kannattaa säilyttää keittiössä (pöydällä, ikkunalla), koska sitä on syytä ravistella joka päivänä ainakin kerran.

En tiedä milloin otan oman uutteeni käyttöön. Nyt vielä säilytän sitä keittiössä ja ravistelen silloin tällöin. Luultavasti snapsi säilötään talven varalle ja otetaan käyttöön vasta myöhään syksyllä. Palaan tähän, kun uute on valmista.

sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Mangopehmis blenderillä

Pakastimessa oli puolikas paketti vaniljajäätelöä - hmmm... miten siitä saisi isot annokset jäätelöä kahdelle makeannälkäiselle?


Mangopehmistä kahdelle

½ l vaniljajäätelöä
300 g mangokuutioita (pakaste)
1-2 dl maitoa

Päälle: valmiskastiketta

Laita blenderiin jäätelö kuutioina, mango ja sen verran maitoa että massa tulee pehmeäksi jäätelöksi. Sitten vain sekoitusta ja nopeasti kulhoon ja suuhun. Laita päälle kastiketta makusi mukaan - minä laitoin lakritsia. Mmmmmm....


Nyhtöpossutortillat

Ostin viikolla palan porsaan ulkofileetä ja paistoin sen ilman mitään mausteita uunissa samalla kun haudutin ribsejä grilliä varten. Paiston jälkeen käärin lihan folioon ja otin mukaan mökille. En vielä silloin tiennyt mitä possusta teen, joten en maustanut sitä.

Viimeksi mökillä olin tehnyt Paholaisen kastiketta, jota olin säilönyt purkillisen myöhempään käyttöön.

Nyt yhdistin nämä kaksi asiaa - keitin valmista possua jonkun aikaa kastikkeessa ja revin sen sitten haarukoilla kastikkeeseen.

Lisäksi vain täysjyvätortilloja, tomaattia ja kurkkua, paahdettua sipulia ja tulista Samurai -kastiketta, jos paholaisen kastike ei ole tarpeeksi tulista.











Aamiainen muffinipannulla

Sunnuntaiaamu. Olen jo pitkään miettinyt aamiaisen valmistusta yhdellä pannulla eli muffinivuokalla. Jo jonkun aikaa sitten näin videonpätkän, jossa tehtiin paahtoleivästä ja munista ja pekonista "kuppikakkuja". En muista juttua tarkkaan, mutta idea jäi itämään. Olen joskus kotona tehnyt mureketta ja muusia muffinipannulla niin että puolet muffinivuokasta on täytetty murekkeella ja puolet perunamuusilla - näin paistuu koko ateria samalla pannulla. Nyt olin ajatellut tehdä aamiaisen kokonaisuudessaan yhdellä pannulla.



Aamiainen muffinipannulla kahdelle - suolaista ja makeaa...

Aloita tekemällä pannaritaikina jääkaappiin noin puoli tuntia ennen muun touhu aloittamista. Tai voit tehdä pannaritaikinan jo edellisenä iltana, jotta jauhot ehtivät turvota. Tai sitten teet kuten minä - valmista taikina ja lähde aamulenkille. Kun palaat lenkiltä, voit koota aterian ja paistaa sen - aikaa ei mene kuin ehkä puoli tuntia kokonaisuudessaan.

Pannaritaikina

300 ml maitoa
1 muna
1,5 dl jauhoja
ripaus suolaa
ripaus leivinjauhetta
½ tl vaniljasokeria

Laita kaikki aineet astiaan ja ravista voimakkaasti sekaisin. Jätä turpoamaan.

Pekoni-munaleivät

4 viipaletta paahtoleipää
1 pkt. pekonia
4 munaa
suolaa, pippuria

Aloita valmistelut laittamalla uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Lado pekoniviipaleet uunivuokaan ja paahda niitä hetki uunissa ylimmällä tasolla.

Voitele muffinipannu.

Leikkaa paahtoleipä kahtia ja toisen puolikkaan päästä vielä pikku pala pannun pohjalle. 

Laita viipaleet reunoille odottamaan muita aineita.

Vinkki: käytä mahdollisimman ohutta paahtoleipää, minulla oli liian paksua. Sitä oli hankala käsitellä.


Kaada kahdeksaan koloon pannukakkutaikina.

Ota pekonit uunista ja leikkaa ne kahtia.

Laita pohjapalan päälle pala pekonia, riko muna koloon ja asettele reunapalat paremmin pystyyn.

Mausta suolalla ja pippurilla.

Laita loput pekonit päälle.

Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.


Sillä aikaa kun leivät ja pannarit paistuvat on hyvä tehdä aamujuoma.

Aamumehu mansikoista ja Valion mehusta

250 g mansikoita (pakasteesta, jos ei ole tuoreita)
2,5 dl Valion vuodenaikamehu

Laita kaikki tehosekoittimeen ja aja sakea, hileinen mehu tasaiseksi. Kaada laseihin. Saat kylmän ja virkistävän mehun helposti.




Aika ottaa pelti uunista.

Tarjoile ensin ruokaiset muna-pekonileivät ja jälkiruuaksi pannarit vaikka kuusenkerkkä-/vaahterasiirapin kanssa.



Hyvää sunnuntaiaamua!

perjantai 27. kesäkuuta 2014

Pikasalaatti tiikeriravuista

Jos kaupastasi löytyy valmiita tiikerirapuvartaita, niin tässä ohje nopeaan salaattiin. Käy vaikka perjantai-illan pieneksi iltapalaksi töiden jälkeen.

Tiikerirapuvartaat salaattipedillä
valmiita tiikerirapuvartaita 1 per annos
pussi valmista salaattisekoitusta
tomaattia
kurkkua
krutonkeja
siemeniä tai muita lisäkkeitä maun mukaan

Paista rapuvartaat nopeasti kuumalla pannulla tai grillaa parilan päällä pari minuuttia. Älä paista kauan - vain niin että liha muuttuu läpikuultavasta valkoiseksi ja kenties saa pienen säväyksen väriä. Vain pari minuuttia per puoli.

Kokoa salaattiaineista sopiva ruokasalaatti ja laita rapuvarras päälle. mausta thai sweet chili kastikkeella.

Tarjoa ohessa rapeaa maalaisleipää tai patonkia.

sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Sunnuntaina nyhdetään kanaa

Sunnuntaina jäätävä keli saavutti aina aurinkoisen mökkipitäjämme. Oli puolipilvistä ja jäätävä tuuli puhalsi pohjoisesta. Sadetta ei tullut kuin muutama kuuro, mutta tuuli viilensi aikeet lähteä ulkoilemaan. Sen sijaan vietimme laiskan mökkipäivän lepäillen ja nautiskellen olosta muuten vaan.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan tänään piti grillata rapuja alkuruuaksi, mutta päätimme siirtää grillaamien parempaan ajankohtaan. Hieman terästetty mansikkajuoma ja ihana nyhtökana saivat riittää. Ja jälkkäriä riitti sitten reilusti…



Sunnuntain päivällinen

Alkupala 
Mansikkajuoma 

Pääruoka 
Nyhtökana 
Muurinpohjaleipäsiä 
Paholaisen kastike 
Kaalisalaatti 

Jälkiruoka 
Mangopannacotta 


Mansikkajuoma (Pirkka-resepti -2 annosta)

250 g Pirkka suomalaisia mansikoita (pakaste)
n. 2 dl Valio Päivänpaiste mehua (hedelmämehu + minttu)

Kaada kohmeiset mansikat tehosekoittimen kulhoon, lisää mehu ja soseuta.
Kaada laseihin. Tarjoa heti.

Vinkki: Mehusta tulee aika jäistä ja koska oli kylmä päivä, lorautin pikkuisen kossua tehosekoittimeen lämmikkeeksi. Tuli hyvä alkudrinkki.



Nyhtökanahampurilainen, 4 annosta

500 g broilerin fileepihviä

Maustekastike

4 rkl fariinisokeria
3 rkl soijakastiketta
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl punaviinietikkaa
2 cm pala tuoretta inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
2 tl sambal oelek -chilitahnaa

Lisäksi
muurinpohjaleipäsiä
paholaisen kastiketta
tuoretta ananasta
salaattia

Sekoita maustekastikkeen ainekset. Siirrä pihvit uunivuokaan ja valuta päälle maustekastike. Peitä vuoka foliolla. Nosta vuoka 150-asteiseen uuniin tai grillin ylätasolle miedolle lämmölle ja anna pihvien kypsyä hiljalleen muutaman tunnin ajan. Grillissä kypsennettäessä siirtele fileitä välillä, jotta ne eivät tartu vuokaan. Lisää tarvittaessa muutama lusikallinen vettä.

Ota ylikypsät pihvit kastikkeesta ja revi haarukalla ohuiksi säikeiksi. Lisää lihat takaisin lämpimän kastikkeen joukkoon.


Grillaa ananasta hetki muurinpohjapannulla.

Lämmitä sämpylät ja täytä salaatilla, grillatulla ananaksella ja revityllä broilerinlihalla. Lusikoi päälle hieman paholaisen maustekastiketta.



Muurinpohjaleipäset, 10 leipää


2 dl vettä
2 tl kuivahiivaa
1/2 tl suolaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
2 dl hiivaleipävehnäjauhoja
2 rkl öljyä

Lämmitä vesi noin 42-asteiseksi. Sekoita veteen kuivahiiva, suola ja vehnäjauhot. Alusta hiivaleipävehnäjauhot taikinaan vähitellen. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa.

Peitä kulho leivinliinalla ja anna taikinan levähtää 10-20 minuuttia.

Jauhota pöytä, vaivaa taikinasta ilmakuplat ja jaa se 10 osaan. Taputtele taikinapaloista pyöreitä noin 1/2 cm paksuja leipäsiä.

Paista leivät ilman rasvaa muurinpohja- tai valurautapannulla miedolla lämmöllä. Paista leipästen molempia puolia noin 4 minuuttia. Leivän voi kääntää, kun pinta kohoilee muhkuraiseksi. Tarjoa lämpiminä.

Paholaisen kastike (iso annos)


2 rkl öljyä
3 valkosipulinkynttä
2 punaista chiliä
3 rkl tomaattipyreetä
1 tlk tomaattimurskaa (400 g)
3 rkl fariinisokeria
2 rkl viinietikkaa
1 rkl soijakastiketta
1 rkl worcesterkastiketta
suolaa, pippuria

Tee kastike hyvissä ajoin maustumaan.

Kuumenna öljy kattilassa ja puserra valkosipulin kynnet mukaan. Lisää hienonnetut chilit ja tomaattipyree. Kuumenna hetki.

Kaada päälle tomaattimurska, lisää sokeri, viinietikka ja soija. Keitä kastiketta puoli tuntia ilman kantta.

Kun kastike on sopivan sakeaa, mausta se worcesterkastikkeella, suolalla ja pippurilla.

Soseuta vielä sauvasekoittimella, jos haluat aivan sileää kastiketta.

Anna jäähtyä ja maustua rauhassa.







Marinoitu kaalisalaatti (iso annos, puolita jos haluat vähemmän)
Tein puolikkaan annoksen, mutta siitäkin tuli kulhollinen

1 valkokaali (noin 1 kg)
2 sipulia
1-2 porkkanaa
1 (punainen) paprika


Marinadi
1 dl sokeria
1 dl omenaviinietikkaa
2/3 dl öljyä
1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Sekoita keskenään ohuiksi suikaleiksi leikattu kaali, hienonnettu sipuli, raastettu porkkana ja kuutioitu paprika.

Keitä marinadin aineksia pari minuuttia ja kaada kuuma liemi salaatin päälle.


Anna maustua jääkaapissa 1-2 vuorokautta sekoitellen välillä.




Lisää annoksen päälle halutessasi esimerkiksi raejuustoa sekä persiljaa ennen tarjoilua. Tämä salaatti pysyy hyvänä marinadin ansiosta jääkaapissa noin viikon.



Mangopannacotta (Dansukker-ohje)
noin 8 pientä shottilasillista

2,5 dl kuohukermaa
0,5 dl Dansukker Hyytelösokeri Multia
0,5 dl mangososetta (100 %)
0,5 tl Dansukker Vaniljasokeria
puolen limetin raastettu kuori

koristeluun 
noin 1dl mangososetta
mangokuutioita, tuoretta minttua

Sekoita ainekset kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä puoli minuuttia. Kaada shottilaseihin ja anna hyytyä jääkaapissa pari tuntia. Koristele ennen tarjoilua.

Vinkki!
Tee mangosose soseuttamalla pakastemangokuutioita tai käytä valmista sosetta.

Vinkki 2 - pullasutilla saa hyvin harjattua raastimesta limesilpun kattilaan.


Kuusenkerkkädrinkki ja juhannusyö


Juhannuksen kääntyessä yöksi, taiteilin vähistä alkoholeista pienen yömyssyn. Ei tämä oikein digestiveksi käy, mutta jälkiruokadrinkkinä vallan mainio. Pohjana siinä on itsetehty kuusenkerkkäsiirappi, jota on terästetty alkoholilla ja jatkettu kivennäisvedellä. Tällä kertaa ei ollut kuin vadelmakivennäisvettä, joka hieman maistui kuusenkerkän päälle eli kannattaa laittaa mautonta vettä, jotta kerkän herkkä maku ei peity.


Kuusenkerkkäjuoma

2 cl kuusenkerkkäsiirappia
2 cl kirkasta esim. kossua
kivennäisvettä maun mukaan

Rakensin siirapista ja kossusta pohjan ja täytin lasin kivennäisvedellä. Älä tässä vaiheessa sekoita tai kuplat häviävät.

Hyvää juhannusyötä!


ps. juhannuksen taikana kävimme keräämässä aattona kimpun yrttejä, jotka yhdessä villikukkien kanssa ilahduttavat meitä vielä jussin jälkeenkin.


lauantai 21. kesäkuuta 2014

Juhannuksena ribsejä ja muurinpohjalettuja

Juhannuspäivä oli aika kiireinen. Aamusta lähdimme vaeltamaan ja suunnittelemaan vaellusreittiä järvien ympäri. Ilma oli aurinkoinen, ja vaikka ei ollut kovin kuuma, niin rämpiessä umpimetsässä 3 tuntia sain hien kohoamaan aika reippaasti. Siispä ei muuta kuin saunan lämmittämiseen.

Retkellä olimme nauttineet teestä ja eilisestä raparperikakusta, mutta ennen saunaa oli hyvä ottaa pientä suolaista, joten söimme pienet leivät ja kylmän tomaattikeiton. Sitten olikin mukava kylpeä pitkän kaavan mukaan eli kuumat löylyt ja pitkä jäähdyttely terassilla järveä katsellen. Uinti ei oikein tänä kesänä onnistu ainakaan meidän laiturista, sillä veden pinta on ennätysalhaalla vähälumisen talven ja kuivan kevään johdosta. Eikä vettä ole nytkään satanut vaikka muualla Suomessa on ollut kostea juhannus.

Saunan jälkeen viimeistelin ribsit grillissä ja katoimme pöydän. Myöhemmin illalla paistoin vielä muurinpohjaletut, joita nautimme illan elokuvaa katsellen. Sellainen oli meidän juhannus tällä kertaa.


Juhannuspäivä

Alkupala 
Leipäleivokset 

Alkuruoka 
Kylmä Gazpacho-keitto 

Pääruoka 
Ribsit 
Perunasalaatti 

Jälkiruoka 
Muurinpohjaletut 
Kuusenkerkkäsiirappia 
Jäätelöä

Juhannuspäivän reseptit - annokset kahdelle, jos ei muuta mainittu:


Leipäleivokset eli pienet minivoileipäkakut

vaaleaa vuokaleipää
maitoa kostutukseen

täyte
tuorejuustoa (aurinkokuivattu tomaatti tai afrikan paprika ovat hyviä)
kinkku- tai kalkkunaleikettä
persiljaa
pala paprikaa

koristeluun
tuorejuustoa
leikettä
kaprismarja varrella/persiljaa

Leikkaa leipäviipaleesta neliön muotoisia tai pyöreitä pikkuleipiä. Kostuta ne maidolla.

Sekoita täytteen aineet. Rouhi leikkele veitsellä tai silppurilla pieneksi rouheeksi, silppua persilja ja paprika. Sekoita aineet sopivaan määrään tuorejuustoa, jotta täyte on vielä notkeaa ja voit levittää sitä leipäviipaleille.

Täytä leivät kerrostaen, kuten täytekakku. Pala leipää, täytettä, pala leipää, jonka päälle tuorejuustokuorrutus. Tai jos haluat korkeita leivoksia niin tee vielä yksi kerros. Päälimäinen kerros sivellään ensin tuorejuustolla, päälle rullataan kuka leikkeleestä ja koristellaan kapriksella tai persiljalla.

Tarjoa alkupalana.


Kylmä Gazpacho-keitto punaviiniterästyksellä

250 g kypsiä tomaatteja

1 siivu vaaleaa leipää ilman kuorta
½ punaisesta paprikasta
1 kpl punaista chiliä
pala kurkkua
1valkosipulinkynsi
0,5 dl kevyttä punaviiniä
1 rkl punaviinietikkaa
loraus oliiviöljyä
kylmää vettä tarvittaessa
suolaa, pippuria, sokeria

Kypsytä tomaatteja pari päivää huoneenlämmössä jos mahdollista tai poimi kaupasta pehmeät ja kypsät tomaatit.

Poista leivästä kuori.

Kalttaa ja poista tomaateista siemenet. Halkaise kurkku pitkittäin neljään osaan ja viillä siemenet pois. Paloittele. Paahda paprika pinnalta grillissä tai uunivastuksen alla ja poista siemenet. Jos paprikan kuori irtoaa niin poista se. Tee sama chilille.

Sekoita vihannekset tehosekoittimessa, lisää joukkoon oliiviöljy ja leipä. Sekoita joukkoon viini ja etikka sekä hyppysellinen sokeria. Mausta suolalla ja pippurilla sekä lisää vettä tarvittaessa, jotta saat sopivan "juotavaa" keittoa.

Anna tekeytyä jääkaapissa yön ylitse. Tarjoile laseista.


Ruokakaupasta ei löytynyt valmiita cajun-marinoituja ribsejä, joten plan B on marinoida ne itse. Laitoin aattona ribsit marinadiin ja paistoin uunissa lauantaina, jolloin ne olivat illalla valmiit grilliin.

Perunasalaatti ja helpot grilliribsit (noin 3-4 hengelle)


1 kg ribsejä

Marinadi:

1 dl öljyä
2 rkl cajun-maustetta



Sekoita ruokaöljyyn valmis cajun-mauste ja kaada seos pussiin. Laita ribsit hieman paloiteltuna sisään ja sulje ilmatiiviisti.

Kääntele pussia välillä ja marinoi ribsit yön yli.

Ota liha huoneenlämpöön noin 1/2 tuntia ennen kypsentämistä. Nosta kyljysrivit uunivuokaan ja kaada n. 1 dl vettä vuokaan..


Kypsennä 175 asteessa noin 2 tuntia.







Grillaa ribsejä juuri ennen tarjoamista noin 4 minuuttia/puoli, kunnes ribsit ovat molemmilta puolilta kauniin ruskeat. Paloittele ribsit.



Salaatti


700 g uusia perunoita
2 nippusipulia varsineen
2-3 rkl Pirkka kapriksia
2-3 (250 g) tomaattia

Kastike
1/2 dl Pirkka ekstra neitsytoliiviöljyä
2 rkl sitruunanmehua
2 tl juoksevaa hunajaa
1 tl oreganoa
1/2 tl suolaa
mustapippuria

Pese perunat hyvin ja keitä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Hienonna sipulit. Viipaloi tai lohko jäähtyneet perunat. Kääntele perunat, sipulit ja kaprikset kulhossa. Sekoita kastikeainekset ja kaada perunoiden päälle. Anna maustua kylmässä tarjoiluhetkeen asti.

Sekoitin tomaattilohkot salaattiin ja jätin rukolan pois, koska tarjolla oli myös toista salattia.

Lisänä aterialla oli eilistä salaattia, jota oli jäänyt aika paljon

Muurinpohjaletut – n. 10 lettua

1 l täysmaitoa
3 kananmunaa
1 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
2 dl ohrajauhoja

Paistamiseen
voita tai margariinia

Vatkaa munat maidon joukkoon. Lisää suola ja jauhot vähitellen, koko ajan sekoittaen. Anna lettutaikinan turvota noin 30 minuuttia.

Sulata nokare voita tai margariinia muurinpohjapannussa ja paista ohuita lettuja. 

Tarjoa jäätelön ja kuusenkerkkäsiirapin tai vaahterasiirapin kanssa.

Sama resepti löytyy myös täältä.