torstai 26. maaliskuuta 2015

Churrot eli espanjalaiset munkkitangot suklaadipin kanssa

Churrot eli espanjalaiset munkkitangot valmistetaan tuulihattujen tapaan, mutta paistetaan rapsakoiksi öljyssä. Espanjassa käyneet ovat törmänneet churroihin sekä jälkiruokana että kaduilla myytävänä pikkuherkkuna. Myös Perussa oli churrokojuja ainakin Limassa, mutta toki tämä espanjalaista alkuperää oleva jälkiruoka tunnettiin muuallakin. Ja mikä sopii paremmin kuin aito perulainen suklaa ja rapsakat churrot – nam!

Churroja voidaan syödä joko suklaiseen kastikkeeseen kastamalla tai dippaamalla ne sulaan suklaaseen tai sitten napostella niitä suklaisen kaakaon kera. Varsinkin talvella kuuma kaakao ja rapsakat churrot on kiva välipala hiihtolenkin jälkeen.


Churrot
2 1/2 dl vettä
100 g voita tai leivontamargariinia
1/4 tl suolaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
2 tl sitruunankuorta raastettuna

paistamiseen
1 l rypsi-/rapsiöljyä

pinnalle
1 dl sokeria
1 tl kanelia

Mittaa kattilaan vesi, rasva ja suola. Kiehauta seos ja nosta liedeltä. Sekoita joukkoon jauhot ja jatka sekoittamista voimakkaasti, kunnes taikinasta tulee kiinteä taikinapallo. Sekoita toisessa kulhossa munien rakenne rikki ja lisää seos hieman jäähtyneen, lämpimän taikinan joukkoon. Lisää myös halutessasi sitruunankuoriraaste. Sekoita hyvin ja laita taikina pursotinpussiin. laita pussiin tähtitylla.

Kuumenna öljy valurautapadassa tai teräksisessä kattilassa 170–180 asteeseen. (Öljy on sopivan kuumaa kun paahtoleipäpala ruskistuu kauniisti minuutissa.) Pursota taikinasta tähtityllan läpi, peukalon paksuisia, noin 10 cm pituisia tankoja varovasti öljyyn. Katkaise taikinatangot esimerkiksi saksien tai veitsen avulla. Paista kerrallaan noin 3-5 munkkitankoa, noin 1 1/2 minuuttia/puoli, kauniin ruskeiksi.

Nosta churrot reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi valumaan ja lisää seuraavat tangot öljyyn paistumaan. Kääntele churrot lämpiminä sokeri-kaneliseoksessa. Voit jättää halutessasi churrot myös kaneli-sokeroimatta. Tarjoa tuoreena sellaisenaan tai dippaa suklaakastikkeeseen.

Vinkki! Pidä paistolämpötilaa silmällä koko ajan. Varaa kattilan kansi lähelle mahdollisen öljyn ylikuumenemisen ja palon tukahduttamiseksi. Älä kaada käytettyä öljyä viemäriin. Voit käyttää öljyn halutessasi uudelleen tai hävittää suljetussa muoviastiassa sekajätteen joukossa.

Suklaakastike/-dippi

100 g - 200 g tummaa suklaata
ripaus suolaa
2 dl kermaa

Paloittele suklaa pieneksi ja aseta suolan kanssa kulhoon. Kuumenna kerma kattilassa lähes kiehuvaksi ja kaada suklaan päälle. Anna asettua minuutin ja sekoita, kunnes kastike on tasaista.

Jos laitat 100 g suklaata, tulee dipistä enemmän kastike ja jos suklaata on 200 g, niin saat paksun dipin.

2 kommenttia:

  1. aiheelleinenen nöin 8vuitiaalle piksu miähel kitos tätdtä resepistä dv sunulle joka kkirjotiti tä män tänne inter netti sivustolle kiitosd ivielä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista - toivottavasti churrot onnistuvat pikkumiehelle. Mukavaa syksyä sinulle!

      Poista