sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Täyteläinen punajuurikeitto – melkein kuin borch

Täydellinen lauantaipäivä – aurinko paistoi täydeltä terältä jo heti aamusta ja vaikka yöllä oli ollut pieni pakkanen, niin lämpö nousi nopeasti auringonpaisteessa. Tänään oli hieno ulkoilusää. Lähdimme Oittaan ulkoilualueelle kävelylle, katsomaan kevään tuloa ja miltä Bodom-järvellä näyttää. Tuntui hassulta ohittaa hiihtoladut, joilla hiihtäjiä meni sekä perinteisellä että vapaalla tyylillä, kun sadan metrin päässä rannassa uimarit juoksentelivat saunaan ja takaisin rantaan. Eri ikäisä lapsia ja aikuisia kävi uimassa muuten jäisen järven avoimessa rantavedessä. Siinä oli varmaan ollut talvella avantouimarien uintipaikka, mutta nyt vapaan veden alue oli kohtalaisen laaja. Kävelimme tovin luontopolulla, otimme kuvia rannasta ja sitten istuimme katselemassa uimareita. Aurinko paistoi lämpimästi vaikka tuuli oli aika raaka.

Ulkoilupäivän päätteeksi oli aika kokkailla lauantain ruoka. Tällä kertaa tein keittoa, ja ei mitä tahansa keittoa vaan pehmeän samettista punajuurikeittoa, jonka maustoin hieman juhlavasti. Punajuuret ovat vielä mukavan napakoita ja mehukkaista, joten nyt on hyvä aika tehdä punajuurista kevyttä kasvisruokaa. Kun keiton maustaa lorauksella etikkaa, tulee aivan mieleen borssikeitto, mutta tämä on sen juhlavampi versio. Keitto valmistui tunnissa, vaikka siinä oli muutama työvaihe. Lisukkeet kannattaa tehdä sillä aikaa kun punajuuret kypsyvät. Näin viimeistely käy nopsaan ja pääset herkuttelemaan nopeammin.

Höyryävän täyteläinen punajuurikeitto viimeistellään pekonilla ja vuohenjuustolla - idea Viini-lehdestä. Voit tehdä itse persiljapestoa - tässä ohje, tai sitten käyttää valmista vihreää pestoa.

Vaikka kuuma keitto kuulostaa talviselta herkulta, se maistuu näin keväällä ulkoilun päätteeksi. Voit tehdä keiton joko pääruuaksi neljälle tai alkuruoaksi kuudesta kahdeksaan hengelle.


Täyteläinen punajuurikeitto – melkein kuin borch

1 kg punajuuria

2-3 salottisipulia

pieni valkosipulin kynsi

öljyä tai voita paistamiseen

5 dl kasvislientä

1 dl valkoviiniä

muutama timjaminoksa

½-1 tl suolaa (tarvittaessa)

1 tl sokeria

2 dl kermaa

loraus vadelmaviinietikkaa

lisäke: 1 paketti pekonia

kastike:

1 dl kermaviiliä tai crème fraîchea

100 g vuohenjuusto

2 rkl persiljapestoa (tai vihreää pestoa)

Kuori ja pilko punajuuret sekä maun mukaan salottisipulia. Voit halutessasi käyttää myös hieman valkosipulia.

Kuumenna kattilassa pieni tilkka öljyä tai nokare voita. Kuullottele punajuuria ja sipuleita hetkisen verran kattilassa. Lisää kattilaan valkoviini ja kasvisliemi. Mausta muutamalla timjaminoksalla, suolalla ja sokerilla. Kiehuttele hiljakseen, kunnes punajuuret ovat lähes kypsiä. Lisää joukkoon osa kermasta ja kypsennä loppuun.

Poista timjaminoksat, nostele punajuuret ja sipulit tehosekoittimeen, lisää haudutusliemi ja soseuta tasaiseksi.

Kaada soseuttamasi keitto takaisin kattilaan. Lisää loppu kerma ja mahdollisesti tilkka keitettyä vettä, kunnes saat keitosta haluamasi paksuista. Mausta keittoon haluamasi terhakkuus vadelmaviinietikalla. Tarkista maku.

Sillä aikaa kun punajuuret kypsyvät, tee lisukkeet.

Suikaloi pekonia. Paista suikaleet pannulla rapeiksi ja valuta paperin päällä ylimääräinen rasva pois.

Tee kastike: sekoita kulhossa kermaviilin/ranskankerman joukkoon vuohenjuustoa ja pestoa.

Kauho täyteläistä keittoa lautaselle, nostele keskelle rapeaa pekonia ja viimeistele annos lusikoimalla keiton pintaan ”täpliä” vuohenjuusto-pesto-kermaviilillä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti