maanantai 8. kesäkuuta 2015

Tomaattiketsuppi, jossa häivähdys savunmakua

Kun tomaattisato on parhaimmillaan, kannattaa osa tomaateista säilöä talteen itse tehtyyn ketsuppiin. Ketsuppi maistuu niin hampurilaisten, hodarien kuin erilaisten pastaruokienkin kanssa. Kun pullotat sen kuumana, niin se säilyy viileässä aika kauan.

Meillä on tulossa vieraita ja ajattelin pitää barbeque-juhlat, joten tämän ketsupin maustoin vähän savunmakuiseksi, jotta se sopii hyvin itsetehtyjen hampurilaisten kaveriksi. Jos et pidä savuisuudesta, niin jätä savupaprikajauhe pois. Chili tuo tulisuutta, joten sen pois jättämällä saa miedompaa ketsuppia.

Tomaattiketsuppi, jossa häivähdys savunmakua

1 kg kypsiä tomaatteja

1 (250 g) iso punainen paprika

1 (160 g) iso sipuli

2 valkosipulinkynttä

1 dl fariinisokeria

1 dl omenaviinietikkaa

1 1/2 tl suolaa

1 punainen chili

n. 1/4 tl jauhettua neilikkaa

0,5 tl kanelia

1 tl mustapippuria

1 tl savupaprikajauhetta


Kalttaa tomaatit eli kasta ne kiehuvan kuumaan veteen ja kuori ne. Kuutioi tomaatit. Poista paprikan kanta ja kuutioi paprika. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Poista chilistä siemenet ja valkoinen keskiosa. Pilko se palasiksi.

Sekoita kattilassa fariinisokeri, omenaviinietikka ja suola. Kuumenna seos kiehuvaksi. Lisää kasvikset kattilaan ja keitä ilman kantta noin 30–45 minuuttia.

Soseuta seos sauvasekoittimella ja lisää mausteet. Maista ja lisää halutessasi mausteita. Keitä vielä noin 10–15 minuuttia, kunnes ketsuppi on sopivan sakeaa.

Jaa hyvin pestyihin ja kuumennettuihin lasitölkkeihin/-pulloihin. Sulje hyvin ja anna jäähtyä. Säilytä ketsuppi jääkaapissa.

Annoksesta tuli noin litran verran ketchupia. Keittoaika noin 60 minuuttia. Keitin ketsuppia ohjeesta poiketen vajaan tunnin ja sitten soseutin ja maustoin sen. Kuumensin valmista ketchupia noin 5-10 minuuttia kannen ollessa raollaan, koska tässä vaiheessa ketsuppi räiskyy voimakkaasti sekä saattaa palaa pohjaan.

Muokkasin Ruoka.fi:ssä olleen reseptin omaan makuuni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti