tiistai 25. elokuuta 2015

Gratinoitu kukkakaalivuoka

Kun olin lapsi, äiti kasvatti vihannekset kotona kasvimaalla. Siellä kasvoivat sipulit, porkkanat, punajuuret sekä erilaisia kaaleja. Yrtteinä olivat tilli, ruohosipuli ja persilja. Sitten oli tietysti salaattia, jota kasvatettiin koko kesä sitä mukaan kun sitä syötiin. Yrtit ja salaatit olivat isoissa astioissa, mutta juurekset ja sipulit kasvoivat perunamaan vieressä kasvimaalla.

Kukkakaali on aina ollut minusta paras kaali ja kun sen tekee kermaisen pehmeään maitokastikkeeseen sekä kuorruttaa juustoraasteella, niin siinä on juhlavaa perinneruokaa, jota sai syksyisin oman maan kukkakaaleista. Joskus maitokastikkeeseen laitettiin keitettyä kananmunaa, mutta joskus vain pelkkää kastiketta ja juustoa.

Sen verran muokkaan äitini reseptiä, että laitan juustoraasteeseen munat, jolloin siitä tulee enemmän gratiini kuin kuorrute. Lisäksi lisään kastikkeeseen tuoreita yrttejä. Jos oikein muistan, niin äiti käytti vain ruohosipulia kastikkeessa, mutta minulla kasvaa iso rakuuna yrttipenkissä, joten se sopii hyvin tähän ruokaan myös.



Gratinoitu kukkakaalivuoka

1 iso kukkakaali

vettä ja merisuolaa

Keitä kokonainen kukkakaali vähässä suolalla maustetussa vedessä, jos haluat gratinoida kokonaisen kukkakaalin. Jos haluat, voit pilkkoa kukkakaalin nuppuihin ja keittää sen paloina. Pilko varsi silloin kuutioihin, että se kypsyy samassa ajassa kuin nuput.

Huom. keitä kukkakaali vain ”al dente” eli älä keitä läpikypsäksi, koska kypsyminen jatkuu vielä uunissa.

valkokastike:

25 g rasvaa (voita tai margariinia)

3 rkl vehnäjauhoja

4–5 dl punaista maitoa

½ -1 annos Knorr Fond "du Chef" Vegetable tai Knorr Fond "du Chef" Herbs

hiven valkopippuria

maustepippuria

muskottipähkinää

Kuumenna rasva kattilassa. Älä ruskista, kastikkeen pitää olla vaaleaa. Lisää jauhot heti kun rasva on sulanut ja kuohahtanut (vesi haihtunut). Anna seoksen kiehahtaa.

Lisää kylmä maito vähitellen koko ajan sekoittaen. Sekoita, kunnes kastike sakenee ja riittävästi nestettä on lisätty. Anna kastikkeen kiehua hiljaa 5-10 minuuttia. Mausta. Jäähdytä hieman.

Sekoita valmiiseen kastikkeeseen hieman tuoretta rakuunaa, persiljaa ja/tai ruohosipulia.

kuorrutus/gratiini:

150 g juustoraastetta

1-2 munaa

Riko munat kulhoon ja vatkaa niitä hieman, että munat rikkoontuvat. Lisää juustoraaste.


Kokoa kukkakaalivuoka:

Lado rasvatun uunivuoan pohjalle valutetut kukkakaalit. Kaada valkokastike päälle ja lopuksi juustoraaste-munaseos. Laita vuoka uuniin ja paista 175 asteessa 30 minuuttia tai kunnes kastike on hyytynyt ja gratiini on saanut hieman väriä.

Tarjoa ruoka alkuruokana, kevyenä lounaana (jolloin voit lisätä siihen kinkkusuikaleita tai nakkiviipaleita) tai pääruuan kasvislisukkeena. Myös lisäämällä valkokastikkeeseen 2 keitettyä munaa, saat ruokaisemman alkuruuan tai lounaan.

Sekä kastikkeen että kukkakaalin voi keitellä jo edellisenä päivänä ja tehdä juusto-munaseoksen sitten, kun alkaa koota ruokaa paistettavaksi.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti