lauantai 29. elokuuta 2015

Minipizzat (gluteeniton ja tavalliset)

Torstaina oltiin tultu mökille pitkästä aikaa – tai minä olin pitkästä aikaa kun kesä meni töissä eikä mökille ehtinyt kuin käydä kääntymässä pikaisesti viikonloppuna. Ei ole tullut myöskään kokkailtua mitään erikoista, joten oli korkea aika kaivaa tarvikkeet esille ja lähteä miettimään mitä kivaa suolaista leipoisin. Olin jo tulomatkalla suunnitellut tekeväni minipizzoja, mutta halusin kokeilla samalla myös miten gluteeniton jauho taipuu pizzaksi. Tuli siis perustettua oikein pizzatehdas ja leivottua kasa tavallisia minipizzoja ja kasa gluteenittomia. Käytin molempiin kolmea erilaista täytettä: tomaatti-mozzarella, tonnikala ja pepperoni.


Järvenhoitoyhdistyksellä oli kokous, joten osa pizzoista oli menossa sinne. Pahaksi onneksi olin vain turhan optimistinen aikataulun suhteen ja en ehtinyt saada kuin pizzatehtaani käyntiin, kun heidän kokouksensa jo alkoi eli kokousväki sain ensimmäiset yritelmät heti kuumana uunista, vaikka loppupään pizzat olivat onnistuneempia. Ainakin sen opin, että mozzarella sulaa aivan valtavasti uunissa, joten jos tarkoitus on saada minipizza sormisyötäväksi, niin valuva juusto ei oikein sitä ole. Alkupään pizzoissa oli useita tomaatti-mozzarella pizzoja ja niiden ongelma oli kuumana valuva juusto, jolloin ulkonäkö ei kyllä ollut paras mahdollinen. Niiden olisi pitänyt saada jäähtyä vaakatasossa, jotta juusto olisi kiinteytynyt vähän. Nyt juusto varmaan valui aika reippaasti, kun pizzat lähtivät kuumana suoraan tarjoiluun. Eli kannattaa miettiä, jos näitä tekee vierasvaraksi, millaisen täytteen pizzaan laittaa – pysyykö pizza koossa ja onko se sormiruokaa vai vaatiiko lautasta ja haarukka sekä veistä?

Gluteeniton pizza onnistui kohtalaisesti. Taikina oli hyvä leipoa, näytti hyvältä ja siitä syntyi mukavannäköisiä pizzoja. Tein taikinan gluteenittomista kaurajauhoista, joten taikina maistui kauralle. Vaikka kaikki elementit olivat kohdallaan, niin kaura oli väärä valinta pizzajauhoksi. Siitä olisi syntynyt hyviä sämpylöitä tai suolaisia muffineita, mutta pizzapohjana se ei ollut paras mahdollinen. Pizzat eivät olleet pahoja, mutta pohjasta puuttui pizzamainen koostumus. Tästä taikinasta olisi tullut myös hyvä suolainen piirakkapohja – täytyykin joskus kokeilla. Vähän jäin kaipaamaan sitkoa ja sileämpää rakennetta. Mutta ei hullumpia piirakoita – mutta ei kylläkään pizzoja!

Oikealla gluteeniton taikina ja vasemmalla tavallinen (kaksinkertaisena)
Tavalliset minipizzat – pohja (8-10 minipizzaa)

2 dl vettä (42 asteista)

½ tl suolaa

½ pussia kuivahiivaa

½ dl pullomargariinia

5 dl vehnäjauhoja

Aloita pizzapohjan valmistaminen sekoittamalla kaikki aineet 42 asteiseen veteen. Sekoita taikina tasaiseksi ja jätä kohoamaan liinan alle.

Gluteenittomat minipizzat – pohja (8 minipizzaa)

2 dl vettä (42 asteista)

½ tl suolaa

½ pussia kuivahiivaa

½ dl öljyä

5 dl gluteenittomia jauhoja, esim. Urtekram yleisleivontamix

Tee kuten edellä eli sekoita kaikki aineet 42 asteiseen veteen. Sekoita taikina tasaiseksi ja jätä lepäämään liinan alle. Taikina ei kohoa ollenkaan, mutta saa levätä hetken ennen kaulimista.

Tee itse kastike pizzalle tai käytä valmista pizzakastiketta.

Pizzakastike

1 prk aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä

1 pieni purkki tomaattipyreetä

1 tlk tomaattimurskaa

1 solo valkosipuli kuorittuna

ripaus suolaa

ripaus mustapippuria

2 tl oreganoa

Valuta suurin osa öljystä pois ja laita tehosekoittimeen tai silppuriin aurinkokuivatut tomaatit. Kuori valkosipuli. Lisää kaikki muut aineet ja soseuta kastike.

Täytteet:

mozzarella-tomaatti-oliivi + oregano/pizzamauste + juustoraaste

salami- paprika- jalapeño + oregano/pizzamauste + juustoraaste

tonnikala-oliivi + oregano/pizzamauste + juustoraaste
Oikealla erivärisiä napostelupaprikoita - ei chilipaprikoita vaikka näyttääkin siltä


Pizzojen leipominen:

Gluteenittomasta taikinasta tulee 8 minipizzaa, koska pizzapohjat saavat olla vähän paksumpia, jotta niitä on helppo syödä käsin.

Peruspizzataikinasta tulee  noin 8 pientä pizzaa, jotka ovat noin 15 cm halkaisijaltaan.

Paloittele taikina sopiviin paloihin ja pyöritä palloksi. Laitan leivinpaperille ja paina kasaan. Jauhota vähän pintaa ja kauli sopivan paksuksi. Taikina saa jäädä noin ½-1 paksuksi jotta se on tukeva ja sitä on helppo syödä. Gluteeniton taikina ei nouse, mutta tavallinen taikina nousee sekä ennen paistoa että paiston aikana. Gluteenitonta taikinaa ei tarvitse myöskään jauhottaa leivonnan aikana, koska taikina on kiinteään ja leivottavaa heti suoraan valmistuksen ja lepäämisen jälkeen.

Gluteeniton pohja
Gluteenittomat pizza
Perustaikina minipizzoina



Pellille mahtuu 6 pikkupizzaa. Laita jokaiseen pizzaan alle tomaattikastiketta ja sitten haluamasi täytteet. Lopuksi voit lisätä oreganoa tai pizzamaustetta ja juustoraastetta.

Paista 225 asteisessa uunissa 10–12 minuuttia eli kunnes juusto sulaa, vähän kuplii ja alkaa ruskistua reunoilta. Mozzarellajuuston kanssa varo, että juusto saa jähmettyä hieman uunista oton jälkeen.

Tarjoile välipalana, perjantaipizzana, kahvin kanssa, lounaana tai viikonlopun suolaisena vierasvarana. Sopii myös hyvin illanistujaisiin.


tiistai 25. elokuuta 2015

Suvun paras resepti: Paistetut tuoreet muikut, perunamuusi ja hölskytyskurkut

Knorr ja Anna & Ellit haastoivat bloggarit luomaan kahden ruokalajin ateriakokonaisuuden teemalla Suvun paras resepti. Mietin pitkään mitä perinneruokia meidän suvussa on ja tulihan niitä aika monta mieleen. Äitini on syntyjään savolainen ja hänellä on muutamia perinneruokia, joita me saimme aina lapsena syödä. Kesäisin oli ihanaa syödä kesäkeittoa tuoreista oman maan vihanneksista, joulunaikaan äiti teki aina karjalanpaistin, joka oli hänelle tärkeämpi kuin esim. joulukinkku. Mutta yksi ateria mistä äiti varmaan itse pitäisi eniten, ovat aidot savolaiset muikut – ja voissa paistettuna!

Joten tässä on minun kilpailuannokseni, savolaiset paistetut muikut, perunamuusi ja hölskytyskurkut. Lisukkeena on kukkakaalipaistos.

Voit käyttää muikkujen tilalla myös silakoita, sillä muikkuja ei ole helppo saada.



Paistetut tuoreet muikut tai silakat

1 kg muikkuja tai silakoita

1 dl ruisjauhoja

1 rkl suolaa

hiven valkopippuria myllystä

öljyä ja voita paistamiseen (Valion sitruunavoi)

Jos ostat kokonaisia tuoreita muikkuja tai silakoita, poista niistä pää ja sisälmykset. Huuhtele ja kuivaa.

Kuorruta kalat ruisjauhoissa, joissa on suolaa ja valkopippuria mausteena. Paista muikut/silakat rauhallisesti öljy/voiseoksessa molemmin puolin, kunnes ne ovat kypsiä, noin 5-10 minuuttia riippuen kalojen koosta.
ps. voi kannattaa sulattaa tilkassa öljyä, jotta saat parhaan paistotuloksen.





Yrttinen perunamuusi (perunasose tai –survos)

1 kg jauhoisia perunoita

vettä ja suolaa keittämiseen

25 g voita (Valion sitruuna voi)

½ -1 annos Knorr Fond "du Chef" Herbs

3-4 dl punaista maitoa

Kuori perunat ja keitä pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä.

Valuta vesi pois kypsistä perunoista ja survo perunat. Laita survomisen yhteydessä voi ja Knorr annosliemi mukaan sulamaan kuumien perunoiden joukkoon. Lisää lämmitettyä maitoa, kunnes muusi on sopivan löysää. (Lämmitä maito vaikka mikrossa.)

Tee kukkakaalipaistos erillisen ohjeen mukaan.

Tee hölskytyskurkut.

Hölskytyskurkut eli tillikurkut

3 avomaankurkkua (tai 1 tavallinen kurkku)

nippu tilliä

2 rkl sokeria

1/4 tl suolaa

3 rkl väkiviinaetikkaa

Leikkaa kurkku ohuiksi viipaleiksi. Lado viipaleet kerroksittain kulhoon hienonnetun tillin, sokerin ja suolan kanssa. Pane kulhon kanneksi sopivan kokoinen lautanen ja ravistele salaattia voimakkaasti, jotta se mehustuu.

Tai laita kaikki aineet rasiaan ja ravista hetki ja kaada kurkku-tilliseos kauniiseen kulhoon ja laita kylmään maustumaan. Maista kurkkujen etikkaisuutta ja lisää etikkaa maun mukaan.

Anna maustua viileässä ennen tarjoilua. Hienonna vielä päälle runsaasti tilliä.



Huom. hölskytyskurkut kannattaa tehdä ensin jääkaappiin maustumaan ja aloittaa perunamuusin ja kukkakaalipaistoksen teko sen jälkeen. Paista muikut aivan viimeiseksi, jotta ne tulevat suoraan pannulta lautaselle. Näin ne ovat mukavan rapsakoita eivätkä pehmene liikaa, kuten joutuessaan seisomaan paiston jälkeen.

Kokoa Suvun paras ateria:

Laita lautaselle paistettuja muikkuja, maustettua perunamuusia, kukkakaalipaistosta ja hölskytyskurkkuja. Lisänä ruisleipää, voita ja lasi maitoa!

Tässä makumuisto loppukesästä, jossa maistuu mummolan omalla pellolla kasvatetut tuoreet vihannekset ja perinteet.



Gratinoitu kukkakaalivuoka

Kun olin lapsi, äiti kasvatti vihannekset kotona kasvimaalla. Siellä kasvoivat sipulit, porkkanat, punajuuret sekä erilaisia kaaleja. Yrtteinä olivat tilli, ruohosipuli ja persilja. Sitten oli tietysti salaattia, jota kasvatettiin koko kesä sitä mukaan kun sitä syötiin. Yrtit ja salaatit olivat isoissa astioissa, mutta juurekset ja sipulit kasvoivat perunamaan vieressä kasvimaalla.

Kukkakaali on aina ollut minusta paras kaali ja kun sen tekee kermaisen pehmeään maitokastikkeeseen sekä kuorruttaa juustoraasteella, niin siinä on juhlavaa perinneruokaa, jota sai syksyisin oman maan kukkakaaleista. Joskus maitokastikkeeseen laitettiin keitettyä kananmunaa, mutta joskus vain pelkkää kastiketta ja juustoa.

Sen verran muokkaan äitini reseptiä, että laitan juustoraasteeseen munat, jolloin siitä tulee enemmän gratiini kuin kuorrute. Lisäksi lisään kastikkeeseen tuoreita yrttejä. Jos oikein muistan, niin äiti käytti vain ruohosipulia kastikkeessa, mutta minulla kasvaa iso rakuuna yrttipenkissä, joten se sopii hyvin tähän ruokaan myös.



Gratinoitu kukkakaalivuoka

1 iso kukkakaali

vettä ja merisuolaa

Keitä kokonainen kukkakaali vähässä suolalla maustetussa vedessä, jos haluat gratinoida kokonaisen kukkakaalin. Jos haluat, voit pilkkoa kukkakaalin nuppuihin ja keittää sen paloina. Pilko varsi silloin kuutioihin, että se kypsyy samassa ajassa kuin nuput.

Huom. keitä kukkakaali vain ”al dente” eli älä keitä läpikypsäksi, koska kypsyminen jatkuu vielä uunissa.

valkokastike:

25 g rasvaa (voita tai margariinia)

3 rkl vehnäjauhoja

4–5 dl punaista maitoa

½ -1 annos Knorr Fond "du Chef" Vegetable tai Knorr Fond "du Chef" Herbs

hiven valkopippuria

maustepippuria

muskottipähkinää

Kuumenna rasva kattilassa. Älä ruskista, kastikkeen pitää olla vaaleaa. Lisää jauhot heti kun rasva on sulanut ja kuohahtanut (vesi haihtunut). Anna seoksen kiehahtaa.

Lisää kylmä maito vähitellen koko ajan sekoittaen. Sekoita, kunnes kastike sakenee ja riittävästi nestettä on lisätty. Anna kastikkeen kiehua hiljaa 5-10 minuuttia. Mausta. Jäähdytä hieman.

Sekoita valmiiseen kastikkeeseen hieman tuoretta rakuunaa, persiljaa ja/tai ruohosipulia.

kuorrutus/gratiini:

150 g juustoraastetta

1-2 munaa

Riko munat kulhoon ja vatkaa niitä hieman, että munat rikkoontuvat. Lisää juustoraaste.


Kokoa kukkakaalivuoka:

Lado rasvatun uunivuoan pohjalle valutetut kukkakaalit. Kaada valkokastike päälle ja lopuksi juustoraaste-munaseos. Laita vuoka uuniin ja paista 175 asteessa 30 minuuttia tai kunnes kastike on hyytynyt ja gratiini on saanut hieman väriä.

Tarjoa ruoka alkuruokana, kevyenä lounaana (jolloin voit lisätä siihen kinkkusuikaleita tai nakkiviipaleita) tai pääruuan kasvislisukkeena. Myös lisäämällä valkokastikkeeseen 2 keitettyä munaa, saat ruokaisemman alkuruuan tai lounaan.

Sekä kastikkeen että kukkakaalin voi keitellä jo edellisenä päivänä ja tehdä juusto-munaseoksen sitten, kun alkaa koota ruokaa paistettavaksi.







lauantai 15. elokuuta 2015

Nyt menee jännittäväksi....!

Osallistun Ellien ja Knorrin Suvun paras resepti -kilpailuun paistetuilla muikuilla, yrttiperunamuusilla ja kuorrutetulla kukkakaalilla. Äänestys alkoi tiistaina ja tänään sain tuoreen tilaston.

Reseptiäänestyksen tilanne näyttää nyt tältä:

                             Huvilaelämää ja mökkiruokaa: Paistetut m... 562                    
                             Ruokasurffausta: Juhlava konjakki-pippur... 545                     
                             Rokkaava kokki: Mamman pihvipaisti ja la... 300                      
                             Kirsin keittiössä: Hirvenlihapullat ja k...          283                       
                             Tinskun keittiössä: Korvasieni-savuporoj...  178                       
                             Bad Mama’s Kitchen: Yrttilihapullat, pas...   174                       
                             Beach House Kitchen: Paahdetulla valkosi... 156                     
                             Kattilalaakso: Kesäkeittoa ja ahvenfilei...      151                       
                             Foodassion: Maa-artisokkakeitto ja karit...  149                       
                             Antipastaa: Metsäpossu yrttimaustettujen..  145
                             Kulinaari: Sienikeitto ja rakuunalla kru...       129                       
                             Mieliruoka: Mustapapupyörykät, suikaleku... 110                  
                             Tanja K & gänget: Tomaatti-vuohenjuu...     108                       
                             Mukana maku: Simon jauhelihapihvit ja se... 105                    
                             Mama Gastro: Munakoisorullat pähkinätäyt... 103                 
                             Tuulikummun keittiössä: Samettinen keitt... 81                       
                             Tätä (keittiö)elämää: Kasvis-raparperish...     47                       
                             Kaikuja Karjalasta: Tomaattikeitto vuohe...   42                       
                             Kärähtäneet: Sadonkorjuupata mausteisell... 40                   

Käy kurkkaamassa reseptit ja anna äänesi, jos tykkäät että savolaiset muikut ovat kunnon perinneruokaa ja myös sinusta Suvun paras resepti!



Äänestä suvun paras resepti ja
voita Iittalan Sarpaneva-pata (arvo 206 €)!


Äänestysaikaa on kuun loppuun.

Ja hei! Aika tiukka kisa, vai mitä?


tiistai 11. elokuuta 2015

Reseptiäänestys käynnistyi




Knorr ja Ellit haastoivat ruokabloggarit paljastamaan mikä on Suvun paras resepti. Tehtävä oli valmistaa kaksi ruokalajia, joissa on käytetty vähintään kahta eri Knorr-liemitiivistettä. 

Savolaisen äitini perinteitä kunnioittaen tein äidin lempiruokaa - paistettuja muikkuja. Mutta tuunasin reseptin käyttämällä perunamuusin maustamiseen yrttiliemitiivistettä sekä lisukkeeksi tein kuorrutettua kukkakaalia, joka maustoin kasvisliemitiivisteellä. Annoksesta tuli perinteinen, mutta nykyaikaan viety ja helppo valmistaa vaikka mökillä tuoreista muikuista tai muista pannulle sopivista pikkukaloista.

Käy kurkkaamassa reseptit ja anna äänesi, jos tykkäät että savolaiset muikut ovat kunnon perinneruokaa ja myös sinusta Suvun paras resepti!


Äänestä suvun paras resepti ja
voita Iittalan Sarpaneva-pata (arvo 206 €)!



maanantai 3. elokuuta 2015

Nyhtöpossua intialaisittain naan-leivän ja minttukastikkeen kera

Nyhtöpossua on tehty viimeisen vuoden aikana ahkerasti vaikka millä reseptillä. Minunkin blogista löytyy nyhtöpossun lisäksi nyhtökanaa ja nyhtölammasta. Nyhtölihat eli ylikypsät lihat ovat mureita, helppo tehdä ja niistä on moneksi. Niitä voi syödä perunoiden, pastan, riisin tai minkä tahansa lisukkeen kanssa. Niillä voi täyttää hampurilaiset tai leivät tai kääriä ohuiden rieskojen tai tortillojen väliin. Ainoa huono puoli on, että liha pitää kypsentää hitaasti hauduttamalla – ja tuoksut ovat uunista todella hyvät – ei meinaa malttaa odottaa…

Ostin tarjouksesta ison possun ulkofileepalan ja ajattelin hauduttaa sen nyhtöpossuksi, mutta intialaisilla mausteilla. Katsotaan mitä tästä tulee!

Lisukkeena on naan-leivät ja minttukastike sekä tuoreet mango- ja avokadoviipaleet.


Nyhtöpossua intialaisittain

1 kg possun lihaa

pataan:

4 sipulia

8 valkosipulin kynttä

1-2 paprikaa

1 prk tomaattimurskaa

1 prk kookosmaitoa

1 dl kuumaa vettä

1 dl pähkinöitä (cashew-pähkinä)

mausteet:

1-2 tähtianista

1 kanelitanko

(1 tl kanelia)

1 tl juustokuminaa

1 tl kurkumaa

1 rkl korianterinsiemeniä kokonaisena

2 tl currytahnaa

2-3 tl sambal oelek chilitahna

1 lihaliemitiiviste

3 rkl tomaattipyreetä

(1 rkl savupaprikajauhetta)

1 tl mustapippuria

suolaa

Ota liha huoneenlämpöön tuntia ennen. Laita liha pataan tai kannelliseen uunivuokaan.

Kuori sipulit ja lohko ne 4 osaan. Kuori valkosipulit ja lohko isommat kynnet pariin osaan, pienet saa laittaa kokonaisina pataan. Huuhtele paprika ja poista siemenet. Pilko paprika isoiksi paloiksi. Laita kaikki sipulit ja paprikat pataan lihan ympärille.

Kaada pataan tomaattimurska ja kookosmaito – huuhtele purkit kuumalla vedellä. Lisää pähkinät.

Mittaa mausteet ja kaada lihan päälle/ympärille. Laitoin itse muutamaa maustetta mukaan, jotka ovat suluissa eli ei pakko laittaa. Halusin vain vahvempaa kanelin makua eli lisäsin myös kanelijauhetta mukaan. Ja sitten tämän kesän lempimauste savupaprika pääsi myös mukaan tuomaan vähän savunmakua possuun.

Kuumenna uuni 200 asteeseen ja paista lihaan noin puoli tuntia. Vähennä lämpöä ja hauduta 150 asteessa 4-5 tuntia tai kunnes liha on mureaa (hajoaa haarukalla riivittäessä). Voit pilkkoa lihan isoihin paloihin kastikkeeseen. Tällöin paistoaika lyhenee ehkä noin puoleen.

Kun liha on kypsää, ota liha pois liemestä ja laita liemi kattilaan. Poista kanelitanko ja tähtianikset, keitä vähän aikaa kokoon, jos kastike on liian nestemäistä. Murskaa sauvasekoittimella sipulit, paprikat ja mausteet liemeen. Jos haluat niin voit saostaa kastiketta myös ruokalusikallisella ruskeaa kastikesuurustetta.


Tarjoa riivitty liha kastikkeessa. Lisänä naan-leipää ja minttukastiketta. Myös tuore mango viipaloituna ja/tai avokado maistuvat täytteenä. Kastike on tulista, mutta jogurttikastike viilentää poltetta.

Minttukastike

2 dl maustamatonta jogurttia

0,5 dl tuoretta minttua silputtuna

1-2 rkl hunajaa

(2 tl sitruunamehua)

Sekoita jogurttiin hienonnettu minttu, hunaja ja sitruunamehu. Laita kastike jääkaappiin odottamaan käyttöä.

Tee naan-leipä itse tai osta kaupasta valmis. Ohje naan-leipään tässä.