maanantai 25. huhtikuuta 2016

Vappudippailuun – ruislastut ja 4 dippikastiketta

Vappu on kaikenlaisen pikku naposteltavan ja dippailun aikaa. Aika usein dippailu tehdään perunalastuilla – jotka, vaikka hyviä ovatkin, ovat aika rasvaisia. Nyt kauppoihin on tullut huhtikuussa uudet ruislastut, jotka ovat vähärasvaisempia, koska kypsennys on tehty uunissa. Linkosuon ruislastuihin voit tutustua täällä. Makuja on kolme: ranch, valkosipuli ja sour cream & onion.

Vaikka ruislastut voisi napostella aivan sinällään suoraa pussista, keräsin neljä erilaista dippivaihtoehto, joista varmaan löytyy omaan makuun sopiva. Ja kaupan valmiit dipit ovat myös hyvä vaihtoehto, jos ei halua kokkailla.



Mutta jos kaupan salsaan haluaa vaihtelua, niin tässä aika kiva vaihtoehto. Aikaa kannattaa varailla puoli tuntia valmisteluun ja keittämiseen ja sitten kunnon jäähdytysaika eli tämä ei ole pikadippi. Mutta tästä saa säätämällä kivan sähäkän salsan, kun käyttää kypsiä tomaatteja ja vaihtelee chilin määrää.

Meksikolainen salsa

2 kpl punaista chiliä

1 kpl vihreä chili

2 kpl paprikaa

1 kpl sipuli

2 kpl valkosipulinkynsiä

4 kpl kypsiä tomaatteja

3 rkl ruokosokeria

suolaa ja valkopippuria

2 limen mehu

1/2 dl öljyä paistamiseen

Hienonna sipuli ja paprikat, halkaise tomaatit ja poista siemenet, kuutioi. Halkaise chilit, poista siemenet ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Hienonna valkosipuli.

Laita öljy kattilaan ja freesaa chilit. Lisää sipuli ja paprika ja anna hautua hetki niin, että ne pehmenevät. Lisää valkosipuli ja tomaatit sekä sokeri & valkopippuri.

Anna hautua hiljaisella tulella, kunnes kaikki ainekset ovat kypsiä. Käytä tomaattien sisustaa, jos tarvitsee lisätä nestettä.

Lisää lopuksi limen mehu ja jäähdytä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.


Guacamole on meksikolainen avokadosta tehty kastike tai dippi. Mikäli pidät tulisesta ruoasta, voit lisätä guacamoleen tuoretta chiliä tai Thai sweet chili saucea.

Guacamole

1 – 2 kypsää avokadoa

1 rkl limen tai sitruunan mehua

1 tomaatti

1 pieni sipuli

1 valkosipulin kynsi

mustapippuria myllystä

0,5 prk kermaviiliä tai ranskankermaa

1 tl sokeria

0,5 tl suolaa

(0,5-1 chili silputtuna tai chilikastiketta maun mukaan)

Halkaise avokadot. Poista siemenet. Koverra hedelmäliha lusikalla. Hienonna haarukalla tai sauvasekoittimella. Mausta limetti- tai sitruunamehulla.

Leikkaa tomaatti ja sipuli aivan pieniksi kuutioiksi. Purista valkosipulin kynsi. Yhdistä ainekset.



Ihana ja ruokaisa hummus sopii myös hyvin ruislastujen dippaukseen. Hummus on heti valmis käyttöön ja säilyy jääkaapissa pari päivää.

Hummus kikherneistä

2 prk valmiiksi keitettyjä kikherneitä ja osa purkin nesteestä

150-200 g valmista tahinia (esim. Urtekramin tahini- seesamtahna)

2 valkosipulin kynttä

2 tl suolaa tai maun mukaan

1 sitruunan mehu

Koristeluun oliiviöljyä, paprikajauhetta ja lehtipersiljaa

Pilko valkosipulit vähän pienemmiksi ja kumoa kaikki yllä olevat ainekset tehosekoittimeen (paitsi öljy ja koristeet). Laita kone käyntiin ja lisää kikhernepurkin nestettä niin, että kone pyörii hyvin ja hummus-tahnasta tulee tasainen. Sattumia saa olla mukana. Tahnan pitää olla lähes yhtä löysää kuin pehmytjäätelö.
Levitä hummus laakealle lautaselle lusikalla pyörivin liikkein. Valuta oliiviöljyä pinnalle mausteeksi ja ripota hieman paprikajauhe raitoja. Viimeistele lehtipersiljalla.



Ja aina pitää olla joku perinteinen kermaviilidippi, joka on nopea ja helppo tehdä. Laita tämä maustumaan siksi aikaa, kun teet esim. hummusta. Muuttamalla chilikastikkeen määrää voit tehdä tästä myös vähän tulisempaa.

Sweet Chili dippi

1 dl kermaviili

2 rkl Thai sweet chili saucea

1 tl piparjuurta tai wasabi-tahnaa

0,5 tl ruskeaa sokeria

0,5 tl sitruunan/limen mehua

0,25 tl cayennepippuria

ripaus suola


Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna maustua jääkaapissa vartin verran ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti