maanantai 6. kesäkuuta 2016

Lihapiirakat eli keitinpiirakat isoäidin tapaan

Viime aikoina on paljon kirjoitettu blogeissa levylihapiirakasta. Mutta Bengt on oikeiden lihapiirakoiden eli öljyssä keitettyjen lihiksien, vanhalta nimeltään keitinpiirakoiden, ystävä. Täytyi oikein kaivaa vanha 70-luvun keittokirja esille ja katsoa miten vanhat hyvät lihikset oikein tehtiinkään...

Taikina on vähän kuin munkkitaikina, mutta sokeri ja kardemumma jäävät pois. Vähän laitoin sokeria, jotta hiivalla on energiaa, millä nostattaa taikina, mutta muuten taikina on aika neutraali ja siitä saa hyvän taustan mausteiselle täytteelle.

Täytteessä voi käyttää jauhelihan kanssa joko riisi- tai ohrasuurimoita - minulla oli itseasiassa niiden sekoitusta, jota löytyi mökiltä. Se mikä oli yllättävää, oli maidon käyttö. Keitin jauhelihaseoksen punaisessa maidossa, jolloin jauhelihaan tulee mukavan pehmeä maku ja se sopii hyvin piiraan sisään. Pippurina voisi käyttää maustepippuria, joka on hyvä vanhanajan mauste, mutta jos sitä ei löydy, niin mustapippurikin käy.

Tällä reseptillä tulee hyviä isoäidin aikaisia keitinpiirakoita eli vanhoja kunnon lihiksiä koosta riippuen 10-16 kpl.

Lihapiirakat eli keitinpiirakat

Taikina:

2,5 dl maitoa (punaista)

1 pussia kuivahiivaa

1 munaa

1 rkl sokeria

vajaa 1 tl suolaa

0,5 dl margariinia (pullosta tai sulatettuna)

noin 7 dl vehnäjauhoja

paistamiseen: rypsi-/rapsiöljyä

Lämmitä maito mikrossa noin 42 asteiseksi. Lisää sokeri, suola ja munat. Sekoita. Lisää puolet jauhoista ja pussihiiva vatkaten, loput jauhot kädellä alustaen, lisää rasva lopussa. Taikinan tulee olla pehmeää, niin se alkaa irtoilla kulhon reunoista, mutta tarttuu vielä vähän sormiin. Älä laita liikaa jauhoja vaan jätä mieluummin pehmeäksi kuin kovaksi.

Nostata liina alla kaksinkertaiseksi, noin puoli tuntia. Tee sillä aikaa täyte.

Täyte:

0,5 dl riisi- tai ohrasuurimoita

vettä, suolaa

300 g jauhelihaa

voita tai öljyä paistamiseen

1 sipuli

0,5 paprikaa kuutiona

suolaa ja pippuria

n. 2 dl punaista maitoa

Keitä riisi tai ohra kypsäksi suolalla maustetussa vedessä – noin 20 minuuttia.

Valuta ja jäähdytä.

Paista jauheliha tipassa rasvaa. Pilko sipuli pieneksi silpuksi ja lisää jauhelihan sekaan ja anna sipulin kuullottua jauhelihan rasvassa. Lisää maitoa niin että jauheliha on maidossa ja keitä hiljaa, niin että kosteus haihtuu.

Jäähdytä ja yhdistä riisiin.

Kaaviloi noussut taikina jauhojen avulla levyksi. Ota levystä ympyränmuotoisia paloja muotilla ja laita niiden keskelle täytettä ja taita kiinni. Nostata.

Tai leikkaa taikina neliöiksi tai suorakaiteiksi ja laita täytettä keskelle ja taita kiinni. Nostata.

Kun piirakat ovat hyvin kohonneet (noin puoli tuntia), paista öljyssä kauniin ruskeiksi. Öljyn lämpötilan tulee olla noin 180 astetta. Nosta piirakat paperille valumaan ja syö lämpiminä. Seuraavana päivänä voit lämmittää joko lyhyesti mikrossa tai uunissa. Lihapiirakat säilyvät kylmässä parisen päivää, mutta ne voi myös pakastaa ja lämmittää uunissa.












Lihiksiä voi ottaa mukaan vaikka metsäretkelle ja lämmittää nuotion luona kivillä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti