tiistai 14. kesäkuuta 2016

Yksi Ruotsin tunnetuimmista ruuista - Flygande Jakob eli Lentävä Jaakko

Useimmat ruotsalaiset tuntevat grillatusta kanasta, banaaneista, kermasta ja suolapähkinöistä tehtävän kanareseptin, josta tuli yksi Ruotsin suosituimmista resepteistä, kun Allt om Mat-lehti julkaisi reseptin numerossaan 13 vuonna 1976. Kaikki alkoi kahdesta naapurista, jotka tapasivat ja laittoivat ruokaa. Allt om Mat -lehden toimittaja Anders Tunberg oli toinen naapureista ja toinen oli reseptin keksijä Jacobsson, joka työskenteli lentohuolinnassa. Anders tosin oli se, joka keksi ruualle vetävän nimen – Flygande Jakob eli Lentävä Jaakko.


Alkuperäisessä reseptissä on grillattua kanaa, italialaista salaattimaustetta, banaaneja, kuohukermaa, chilikastiketta, pekonia ja suolapähkinöitä.


Kirjoitan rinnakkain sekä alkuperäisen reseptin että oman versioni siitä.

originaali Lentävä Satun Lentävä Jaakko
Jaakko grillatusta kanasta molemmat annokset noin 8-10 henkilölle
4 kanaa, valmiiksi grillattuna noin 1 kg kananfileitä (+ vähän rasvaa paistoon)
1 tl italialaista salaattimaustetta 1 tl italialaista salaattimaustetta
4-5 banaania 3 banaania
4 dl (kuohu)kermaa 4 dl (ruoka)kermaa
2 dl chilikastike, ketchupmaista 1,5 dl chilikastike, sweet chili sauce/hot mexican salsa
2 pkt pekonia (à 140 g) 1 pkt pekonia (à 140 g)
1 dl maapähkinöitä 1 dl maapähkinöitä eli suolapähkinöitä

Lisäksi: vihreä salaatti, höyrytettyä riisiä

1. Kuumenna uuni 225 °

2. a) Riivi kanojen lihat irti ja laita ne uunivuokaan. Ripottele salaattimauste päälle.

2. b) Satun versiossa pilko broilerinfileet vähän pienemmiksi paloiksi ja paista niitä pilkotun pekonin kanssa pekonista irtoavassa rasvassa, kunnes ne ovat saaneet vähän väriä ja kypsyneet. (Voit laittaa tujauksen rasvaa pannuun ennen kuin pekonin rasva alkaa irrota.) Nostele kananpalat uunivuokaan. Jätä pekonit vaiheeseen 7. Ripottele salaattimauste päälle.

3. Kuori banaanit. Jaa ne ensin poikittain ja sitten pituussuunnassa siten, että niitä on neljä palaa per banaani. Lisää banaanit kanan päälle.

4. Vatkaa kerma ja sekoita siihen chilikastiketta.

5. Levitä seos yli kanan ja banaaneiden. Paista uunissa noin 20 minuuttia. Satun annoksessa noin 30 minuuttia.

6. Leikkaa pekoni pieniksi paloiksi ja paista ne rapeiksi.

7. Ripottele pekonia ja maapähkinöitä valmiin kanan päälle. Tarjoile vihreän salaatin ja höyrytetyn riisin kera.





Mauste kannattaa ripotella ennen banaaneja - toisin kuin kuvassa


...och samma på svenska....

Historien bakom Flygande Jakob

De flesta svenskar har ett förhållande till Flygande Jakob som innehålla kyckling, bananer, grädde och jordnötter och blev en av 70-talets trendrätter. Den skapades i ett reportage i Allt om Mat nr 13 1976 där några radhusgrannar träffades och lagade mat. Anders Tunberg på Allt om Mat bodde granne med just den Jacobsson som hittade på rätten. Namnet kommer av att upphovsmannen Jacobsson jobbade med godsspedition per flyg, alltså Flygande Jakob! Och det var Anders som kom på det fyndiga namnet.

I originalreceptet ingår grillad kyckling, italiensk salladskrydda, bananer, vispgrädde, chilisås, bacon och jordnötter. Recept från Allt om Mat webb-sidan.

Flygande Jakob med grillad kyckling

Ingredienser 8 - 10 personer

4 kycklingar, färdiggrillade

1 tsk salladskrydda, italiensk

4-5 bananer

4 dl vispgrädde

2 dl chilisås, av ketchuptyp

2 pkt bacon, (à 140 g)

1 dl jordnötter

Tillbehör: grönsallad, kokt ris

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Bena ur kycklingarna. Lägg bitarna i en ugnssäker form. Strö över salladskryddan.

3. Skala bananerna. Dela dem först på tvären och sedan på längden, så att det blir fyra bitar av varje. Lägg bananbitarna ovanpå kycklingen.

4. Vispa grädden och blanda den med chilisåsen.

5. Bred blandningen över kyckling- och bananbitar. Gratinera i ugnen ca 20 min.

6. Skär under tiden baconet i småbitar och knaperstek dem.

7. Strö bacon och jordnötter över den färdiggratinerade kycklingen. Servera med grönsallad och kokt ris.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti