keskiviikko 31. elokuuta 2016

Helppo kahdensuklaan mustikkapiirakka

Huvilakauden päättäjäisten grande finale eli herkullinen jälkiruoka on tällä kertaa suklainen mustikkapiirakka tai -kakku, joka tarjottiin REKO:sta ostetun vuohenmaidosta tehdyn minttujäätelön kanssa. Olin ostanut minttujäätelön jo valmiiksi pakkaseen ja muokkailin sille makupariksi suklaakakkua, johon halusin upottaa vielä loppukesän viimeisiä mustikoita suoraa puskista.

Kun kakkua jäi vielä pala seuraavaksi päiväksi, niin se maistui kuivakakkuna iltapäiväkahvien kera.


Kahdensuklaan mustikkapiirakka

2 isoa kananmunaa

2 dl sokeria

150 g voita tai leivontamargariinia

5 dl vehnäjauhoja

3 rkl kaakaojauhetta (tummaa)

2 tl leivinjauhetta

2 tl vanilliinisokeria

2 dl maitoa

2 dl mustikoita

päälle: valkosuklaarouhetta

Sulata rasva kattilassa tai mikrossa.

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon sulatettu, hieman jäähtynyt rasva.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan siivilän läpi vuorotellen maidon kanssa. Vältä turhaa sekoittamista.

Levitä taikina voideltuun, jauhotettuun irtopohjavuokaan, jonka halkaisija on 26 cm. Ripottele lopuksi mustikat taikinan pinnalle. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alatasolla noin 35 minuuttia. Kokeile piirakan kypsyyttä tikulla paistamisen loppuvaiheessa. Mikäli tikkuun ei jää taikinaa, piirakka on kypsä.




Raasta esim. juustohöylällä valkosuklaata piirakan pinnalle.

Tarjoa joko kahvikakkuna tai jäätelön/vaniljavaahdon kanssa jälkiruokana.




tiistai 30. elokuuta 2016

Uunijuusto ternimaidosta lakkahillon kera

Emma-tytär oli käymässä mökillä ja vietimme Huvilakauden päättäjäisviikonloppua. Tuli taas tehtyä erilaisia herkkuja, mm. tätä aidosta ternimaidosta valmistettua uunijuustoa. Tästä helpommaksi ja paremmaksi ei jälkiruoka mene!

Ternimaidon ostin REKO-torilta. Sitä oli vain puolen litran pakkaus, mutta pienessä uunivuoassa siitä tuli sopiva annos meille kolmelle – ehkä sitä olisi riittänyt neljällekin, mutta ainakin nyt saatiin kunnon annokset.


Uunijuusto ternimaidosta

0,5 l ternimaitoa

noin 1 tl suolaa

Kaada ternimaito uunivuokaan ja sekoita suola siihen.

Laita vuoka kylmään uuniin ja nosta lämpö 200 asteeseen. Anna olla tässä niin kauan, kunnes huomaat maidon alkavan kiehua. Laske lämpö 150 asteeseen ja paista uunijuustoa niin kauan, että maito on kauttaaltaan hyytynyt ja pinta saanut vähän väriä.

Tarjoa kanelin ja sokerin kera tai kuten meillä oli, lakkahillon kanssa. Herkku jälkiruoka!


Katso myös toinen uunijuusto ohjeeni, joka oli Marttojen ohjeen mukaan tehty:
http://mokkiruokaa.blogspot.fi/2014/08/uunijuusto-ternimaidosta.html

torstai 25. elokuuta 2016

Tosi helpot ja mehevät mustikkamuffinit

Tänään oli taas Järvenhoitoyhdistyksen kokous – ja aikaa oli vain tunti tai pari ennen kokouksen alkua, joten nopea ja helppo leivonnainen oli tarpeen. Ensin mustikkametsään eli keinun taakse katsomaan onko puskissa vielä mustikoita ja oli siellä, mutta ne olivat kovin isoja ja märkiä. Viimeisen parin viikon aikana oli vesimittari satanut aivan täyteen eli ainakin yli 60 mm oli tullut – mitä oli mahtanut valua yli. Veden pinta järvessä on todella korkealla – en ole niin korkealla sitä koskaan nähnytkään tähän aikaan vuodesta.

Ja aika märkiä oli mustikatkin. Mutta tarvitsemani määrä oli nopeasti poimittu. Katselin vähän eri muffiniohjeita – kaikki olivat perusohjeeltaan melko samanlaisia. Lähdin Kodin Kuvalehden ohjeesta muokkaamaan vähän niillä aineilla mitä kaapissa oli ja samalla kevensin muffinit. Vähensin sokerin puoleen ja rasvan määrää vähän. Käytin kerman sijaan mustikkajogurttia.

Muffineista tuli oikein meheviä ja maukkaita. Ne itseasiassa menivät kaikki ensimmäisen illan aikana loppuun – ihan kaikkea ei syöty itse. Nyt täytyy keksiä huomiseksi uusi jälkiruoka…


Tosi helpot mustikkamuffinit

3 dl vehnäjauhoja

0,5 dl perunajauhoja

1 dl sokeria

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

1 dl juoksevaa margariinia tai muuta sulatettua rasvaa

1 dl jogurttia, piimää, kermaa

2 kananmunaa

3 dl mustikoita

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Mittaa kaikki kuivat aineet kulhoon ja sekoita. Lisää loput, sekoita hyvin.

Lisää viimeisenä mustikat ja pyöräytä ne taikinan sekaan.

Jaa taikina vuokiin lusikalla. Jätä hieman kohoamisvaraa.

Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Kokeile kypsyyttä puutikulla, kun muffinit alkavat näyttää hyviltä.


tiistai 16. elokuuta 2016

Mustikoita, mustikoita… hilloa, piirakkaa, pannaria…

Tänä vuonna mustikoita tuli todella paljon. En ole koskaan nähnyt meidän mökin pihassa näin paljon mustikoita! Ja missä oli kaikki rastaat? Yleensä siinä vaiheessa, kun mustikat alkavat tummua, niin pihaan alkaa ilmestyä tummia, sinertäviä kakkatahroja joka paikkaan, kiville, terassille, laiturille, ym. Tänä vuonna ei yhtään sinistä mustikkakakkaa koko pihassa! Ja sama koskee viinimarjoja. Joka kesä on saanut laittaa rastaiden takia verkkoja viinimarjapuskiin, että edes jotain sadosta jää itsellekin syötäväksi ja silti rastaat verottavat puskista ainakin alaosat mitkä jäävät verkolta auki tai sitten ne istuvat ja nokkivat verkon läpi kaikki yläoksat puhtaiksi. Tänä vuonna ei rastaan rastasta – ei tarvinnut laittaa verkkoja vaan saatiin itse poimia ja syödä oma sato! Miten hienoa! Ja kyse ei ollut siitä, etteikö rastaita ollut alkukesästä – niitä oli ja paljon ja ne pesivät korkeissa koivuissa ihan pihapiirissä, mutta sitten heinäkuun alussa - viuh – ja rastaita ei enää näkynyt. Missä mahtoivat olla? Oliko muilla samoja kokemuksia marjoista ja rastaista tänä vuonna?




Mutta palataanpa sitten mustikoihin. Niitä tuli paljon ja isoja ja kaikki ihan omassa pihassa, ei tarvinnut mennä edes metsään. Poimin talon nurkalta yhdestä ainoasta puskasta litran mustikoita ihan vain istumalla vieressä ja käymällä koko puskan läpi – marjoja oli todella ihan puskan alimmilla pikkuisilla oksilla, joita täytyi etsiä ruohon seasta. Hienoa – siitä valmistettiin kesän ensimmäinen mustikkapiirakka Mamman marjapiirakan ohjeella. Nam!

Ja lisää mustikoita poimin koko loppuheinäkuun ja tein mm. pannaria, jonka maustoin aidolla vaniljalla.

Sangollinen mustikkaa otettiin mukaan etelään ja keittelin siitä mustikkahilloa ihan vain Dansukkerin hillo-/marmeladisokerin ohjeella. Hyvää hilloa tuli – sitä on syöty jo aamupuuron päällä, paahtoleivällä ja eilen illalla peruspannarin päällä. Nami, nami – eiköhän tässä jo ole jotain ideoita mitä mustikasta voisi tehdä.

Ensimmäisen mustikkapiirakan päälle laitoin kesän viimeisiä mansikoitakin
Mamman marjapiiras

100 g voita tai margariinia

1 dl sokeria

1 muna

1 1/2 dl vehnäjauhoja

1 dl grahamjauhoja

1 tl leivinjauhetta

täyte

4-5 dl mustikoita, punaisia viinimarjoja tai muita marjoja

1 prk (200 g) kermaviiliä

1 muna

1/2 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

Aloita marjapiiraan valmistaminen vaahdottamalla voi ja sokeri. Lisää muna ja jauho-leivinjauheseos.

Levitä taikina voidellun, halkaisijaltaan 24 cm piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Levitä marjat pohjalle.

Yhdistä muut täytteen aineet. Kaada marjojen päälle.

Paista marjapiirasta uunin alaosassa 200 asteessa n. 30 min.



Vaniljainen  mustikkapannari

taikina:

7 dl punaista maitoa

3-4 isoa munaa

1 tl suolaa

3 dl vehnäjauhoja

1 dl kaurajauhoja (tai muuta viljaa, kuten ohraa)

1 tl aitoa vaniljaa (jauheena, tiivisteenä tai vaniljamyllystä jauhettuna)

pannulle:

5 dl mustikoita
0,5 dl sokeria

Sekoita taikina ja anna sen turvota 30 minuuttia. Laita mustikat ja sokeri leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle.

Kaada taikina päälle ja paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.

Kuvassa tarjoilin pannukakun Sitruunamehun kanssa. Pallo jäätelöä sopii annokseen myös, jos pakastimessa sattuu olemaan vaniljajäätelöä.




Mustikkahillo

1 kg perattuja tuoreita mustikoita
330 g Dansukkerin hillo-/marmeladisokeria

Keitä hillo pakkauksen ohjeen mukaan.

Hillo maistuu niin aamupuuron, paahtoleivän kuin peruspannarin kanssa.

Hillo-/marmeladisokerilla hillosta tulee sakeaa eikä liian makeaa, koska marjat ovat muutenkin makeita. Ohje onnistuu myös pakastemustikoista. Silloin kannattaa sulattaa mustikoita hetki ennen hillon keittämistä.



Mustikkahilloa pannarilla
Mukavia mustikkahetkiä!

lauantai 13. elokuuta 2016

Suklainen päärynä-mantelikakku

Kun suunnittelin kesävieraille menuita, niin kahlasin joltain ranskalaisilta ruokasivuilta tämän ohjeen, jonka muunsin sitten sopiviin grammamääriin ja muokkasin pyöreään kakkuvuokaan. Käytin irtopohjavuokaa, josta kakku oli helppo irrottaa niin, että kauniisti kakkuun upotetut vaniljapäärynät pysyivät kokonaisina. Tarjoilin kakun jälkiruokana, mutta tämän on sopiva kahvikakuksi tai näyttävä vierasvara.

Kakku on helppo valmistaa, vaikka siinä muutama työvaihe onkin. Ja kauniin ulkoasun lisäksi kakku on ihanan suklainen ja maistuva. Kannattaa kokeilla!



Vanilja-päärynät

7 päärynää

7,5 dl vettä

150 g sokeria

1 sitruunan mehu

1 vaniljatanko

Laita kattilaan vesi, sokeri, sitruunamehu ja vaniljatanko, josta siemenet on kaavittu liemeen. Kuumenna kiehuvaksi.

Kuori päärynät, säästä kanta. Poista omenaporalla siemenkota varovasti pohjan kautta.

Laita päärynät siirappiin ja keitä 10 minuuttia keskilämmöllä. Anna niiden jäähtyä siirapissa.

Tee tämä vaihe hyvissä ajoin, jotta päärynät ehtivät maustumaan liemessä jäähtyessään. Tämän voi tehdä vaikka edellisenä päivänä tai sitten aamulla ja tee taikina vasta kun paistat kakun.


22 cm vuokaan mahtuu noin 7 keskikokoista päärynää
Anna päärynöiden jäähtyä liemessään
Valuta päärynät hyvin ennen kuin laitat ne taikinaan

Mantelinen suklaakakku

150 g tummaa suklaata (70%)

50 ml amarettoa

120 g voita

120 g sokeria

4 munaa

100 g jauhettua mantelia

20 g vehnäjauhoja

1 rkl makeuttamatonta kaakaota

1 tl leivinjauhetta

1 hyppysellinen suolaa

Kuumenna uuni 180 ° C asteeseen.

Sulata suklaa mikroaaltouunissa tai vesihauteessa. Lisää amaretto (tai muu alkoholi). Suklaan pitäisi olla juoksevaa ja pehmeää.

Vaahdota pehmeä, huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen vatkaten sekaan.

Lisää sulatettu suklaa. Sekoita.

Lisää jauhetut mantelit, jauhot, kaakao, leivinjauhe ja suola. Sekoita.

Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan, jonka halkaisija on 22 cm.

Aseta valutettu päärynät taikinaan painamalla.

Paista noin 40 minuuttia 180 asteessa uunin alaosassa.

Laita vuoan pohjalle leivinpaperi ja rasvaa sekä jauhota reunat esim. kookosjauhoilla.



Suklaakuorrutus

100 g tummaa suklaata

1 dl täysmaitoa

Laita aineet mikrokulhoon ja kuumenna kunnes suklaa sulaa. Kaada kakulle.


Huom. lisää mantelijauhojen määrää ja jätä vehnäjauhot pois, niin saat gluteenittoman kakun.

lauantai 6. elokuuta 2016

Sitruuna-unikonsiemen pancakes, marjoja ja sitruunasiirappi

Heinäkuu vilahti mökillä todella nopeasti. Vieraita oli muutamana päivinä ja erilaisia hommia tuli tehtyä aina kun sää salli. Kelit olivat vaihtelevat mutta parin viikon hellejakso osui juuri hyvää aikaan, jotta saimme vieraiden kanssa nauttia useita aterioita rantaterassilla. Paljon jäi reseptejä julkaisematta – laitan niitä tänne sitä mukaan, kun kerkeän kirjoittelemaan. Nyt viime päivinä on ollut kiirettä kerätä marjoja talveksi.

Tätä ohjetta kesävieraani Heidi on varmaan jo odottanut. Tein yhtenä aamuna amerikkalaistyylisiä ohukaisia eli pancakeseja. Letut maistuivat sitruunalle ja unikonsiemenet antoivat kivan ulkoasun. Koska tarjosin näitä heinäkuussa parhaaseen mansikka-aikaan, niin reseptissä mainitaan mansikat, mutta tänään kuvasin ne uudelleen mustikoiden kera. Marjat ovat mukava lisä, mutta paras säväys tulee kermaisesta sitruunasiirapista, joka nostaa nämä pancakesit todella herkkujen joukkoon.

Vaikka työvaiheita on muutama, niin näitä kannattaa paistaa, vaikka sunnuntaiaamun brunchiin!


Sitruuna-unikonsiemen pancakes, noin 24 pientä pannukakkua

2 rkl hienoa sokeria

2 rkl tuoretta sitruunankuoriraastetta

5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 tl ruokasoodaa

1 tl suolaa

2 tl vaniljasokeria

5 dl piimä

2 isoa munaa

2 rkl tuoretta sitruunamehua

4 rkl suolatonta voita, sulatettuna (tai pullomargariinia)

2 rkl unikonsiemeniä

voita, margariinia tai kasviöljyä paistamiseen

Lisäksi: sitruunasiirappia tarjoiluun

Yhdistä kulhossa sokeri ja sitruunakuoriraaste. Hiero niitä yhteen sormin, kunnes sokeri on tuoksuvaa ja sitruunankuoriraaste on yhdistynyt siihen. Lisää sitruuna-sokeriin kuivat aineet: jauhot, leivinjauhe, sooda, suola ja vaniljasokeri. Jätä odottamaan.

Sekoita erillisessä kulhossa  piimä, munat, sitruunamehu ja voisulaa. Lisää märät aineet kuiviin. Lisää myös unikonsiemenet ja sekoita. Anna taikinan levätä 10 minuuttia.

Lämmitä ohukaispannu. Lisää hieman rasvaa ja loraus taikinaa. Paista kunnes pohja on ruskea ja taikinaa on tullut muutama kupla. Käännä ja paista toinen puoli kullanruskeaksi.

Pidä valmiit pannukakut 100 asteisessa uunissa, kunnes kaikki ovat valmiit. Tarjoile lämpimänä marjojen ja sitruunasiirapin kanssa.




Sitruunasiirappi

2 dl kermaa

50 g voita

4 dl kidesokeri

1 dl tuoretta sitruunamehua

vajaa 1 tl ruokasoodaa

Yhdistä kattilaan kerma, voi, sokeri ja sitruunamehu. Keitä keskilämmöllä sekoittaen, kunnes seos alkaa kiehua. Keitä 1 min. sekoittamatta ja ota sitten pois lämmöltä ja sekoita joukkoon ruokasooda. Vatkaa noin 10 sekunnin ajan, kunnes seos on kuohuvaa. Laita takaisin lämmölle ja keitä noin 30 sekuntia (kunnes ruokasoodan maku on keitetty pois), sitten poista lämmöltä ja kaada tarjoilukulhoon. Tarjoile lämpimänä.

Huom. kannattaa käyttää syvää kattilaa, koska ruokasoodan lisäys kuohauttaa siirapin todella korkealle.

Siirappi säilyy kylmässä jääkaapissa kannellisessa astiassa tai pullossa muutamia päiviä. Kun tuot sen uudelleen tarjolle, laita hetkeksi mikroaaltouuniin. Näin saat siirapin taas juoksevaksi ja sitä on helpompi käyttää. Lämmin siirappi sopii lettujen, pannukakkujen ja vohveleiden kanssa tarjottavaksi.

Annoksesta tulee noin 4 dl siirappia.



Sitruuna-unikonsiemenvohvelit
Toimi muuten samaan tapaan taikinan kanssa, mutta kun taikina on 10 minuuttia levännyt paista siitä vohveliraudalla vohveleita. Tarjoile vohvelit marjojen ja sitruunasiirapin kera.



Vertailu:

Testasimme peräkkäisinä päivinä sekä pancakesit että vohvelit, koska siirappia tuli enemmän kuin tarpeeksi molempien päivien annoksiin. Vohvelit olivat hyviä, rapsakoita ja helppo paistaa tästä taikinasta. Sumutin vohveliraudan öljyllä aina paistojen välillä ja taikinan rasva tuntui riittävän hyvin myös vohvelitaikinaan. Mutta kun olimme ensin syöneet pehmeitä, paksuja pancakesia, niin vohvelit eivät vieneet voittoa vaan kyllä paksut pancakesit olivat parempia.

Yksinään ilman vertailua myös vohvelit olivat hyviä, joten niitä kannattaa myös kokeilla. Sitruunavohvelit marjojen ja sitruunasiirapin kanssa on todella hyvä ja raikas vohveliannos. Melkein parempi kuin bravuurivohvelini!

Ehkä vohveleita ja pancakesia ei voikaan vertailla…



tiistai 2. elokuuta 2016

Aamupala kreikkalaiseen tapaan – jogurttia ja hunajaa

Kreikanmatkoilla on moni varmaan törmännyt jälkiruokana tarjottavaan sakeaan jogurttiin, joka maustetaan hunajalla. Joskus jopa hunajaisilla saksanpähkinöillä. Mikään suuri jälkiruokamaa Kreikka ei ole – parasta siellä onkin perusruoka ja tuoreet vihannekset, mutta hunajalla maustettu jogurttijälkiruoka on jäänyt mieleeni. En koskaan aiemmin ole tykännyt luonnonjogurtista – liian hapanta makuuni. Olen tottunut syömään jogurttini sokerisilla hilloilla maustettuna – parasta on aina ollut mustikkajogurtti – varsinkin luomumustikka on oikein pehmeää ja maukasta.

Lidl tulo Suomeen on muuttanut jogurttisyömiseni aivan totaalisesti. En osta enää valmiiksi sokeroituja jogurtteja vaan ostan Lidl 2% kreikkalaista jogurttia ja maustan ne itse hunajalla. Päälle lisään vielä granolaa ja NAM! – ihana aamu- tai välipala on valmis. Nyt olen nostanut aamupalani aivan uuteen sfääriin – olen laittanut pieneen purkkiin saksanpähkinöitä ja valuttanut tuoretta luomuhunajaa päälle. Hunajassa lionneet pähkinät ja paksu jogurtti tuovat niin Kreikan herkkupöydät mieleen, että oli pakko jakaa myös teille tämä resepti, joka kelpaa myös jälkiruuaksi ja myslillä tai granolalla vahvistettuna se on hyvä aamu- tai välipala, jolla nälkä pysyy kaukana pitkään.

Tiesitkö muuten, että ”… tieteellisen artikkelin mukaan saksanpähkinöiden syönti alentaa LDL-kolesterolia ja diastolista verenpainetta. Lisäksi niiden syöminen parantaa sydän- ja verisuoniterveydelle tärkeää endoteelin eli verisuonen sisäpinnan toimintaa. Kaiken lisäksi saksanpähkinät vähentävät elimistön hapettumisstressiä, parantavat joitakin tulehduksen merkkiarvoja sekä lisäävät kolesterolin takaisinkuljetusta.” Lähde: http://suomenterveysravinto.fi/blogi/saksanpahkinoista-paljon-hyotya-terveydelle/

Myös hunajaa arvostetaan ympäri maailmaa lääkkeenä ja ravintona, jona sitä on käytetty jo vuosituhansien ajan. Lisää voit lukea mm. http://voihyvinhunaja.fi/hunajan-terveysvaikutukset/

Kreikkalainen jogurtti taas sisältää enemmän proteiinia kuin esim. turkkilainen. Lisäksi jogurtin probiootit, elävät mikrobit, pitävät ruuansulatuksen kunnossa.

On siis monta hyvää syytä syödä jogurttia, hunajaa ja saksanpähkinöitä joka päivä – ja lisäksi ne ovat tosi herkkua!

Hunajaiset saksanpähkinät

1 purkki

saksanpähkinöitä niin paljon kuin purkkiin mahtuu

tuoretta juoksevaa hunajaa

Laita puhtaaseen lasipurkkiin niin paljon saksanpähkinöitä kuin mahtuu ja valuta rauhallisesti päälle hunajaa. Hunaja valuu kaikkiin koloihin ja täyttää purkin. Kansi päälle ja anna maustua huoneenlämmössä ainakin seuraavaan aamuun.

Laita kulhoon noin 1,5 – 2 dl paksua vähärasvaista kreikkalaista jogurttia, lisää päälle 1-2 rkl hunajaisia saksanpähkinöitä - sekoita. Välipala on valmis. Jos lisäät päälle vielä noin desin granolaa tai mysliä, niin saat todella ruokaisan aamupalan, jolla jaksaa pitkälle.

Mukavia herkkuhetkiä!