torstai 29. syyskuuta 2016

Makean tulinen Cajun Chicken Pizza eli Cajun-mausteinen kanapizza

Urtekram ja Ruoka.fi järjestivät bloggareille maustekilpailun. Tehtävänä oli luoda uusi resepti, jossa käytettään vähintään kahta Urtekramin maustetta. Minulla pisti heti ensimmäisenä silmiin Urtekramin Luomu Cajun-maustemix, josta halusin lähteä kokoamaan jotain helppoa ja tulista ruokaa. Kuinka ollakaan mietin reseptiä perjantaina, joten kilpailuruuaksi ei tullutkaan mikään tulinen Cajun-pata tai Louisianalainen paahdettu kana, vaan pizza. Tuliselle kanalle makupariksi pilkoin kypsää mangoa ja tomaattikastikkeen korvasin paprikoista, tomaateista ja chilistä tehdyllä tuorekastikkeella.

Vaikka tässä on muutama työvaihe, niin rytmittämällä ne sopivasti pizza valmistuu yllättävän nopsaan ja hei! – tämä pizza täytyy kokea!


Aloita ensin kanan paistamisella.

Cajun-mausteinen kana uunissa

450 g broilerifilettä

2-3 tl Urtekramin Cajun-maustemixiä

öljyä

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Laita pieneen uunivuokaa leivinpaperi ja laita puolet broilerifileistä vuokaan. Kastele ne öljyllä ja ripottele puolet Cajun-mausteesta päälle. Kääntele fileitä niin että ne saavat maustetta joka puolelle. Laita loput fileet vuokaan ja kastele ne myös öljyllä ja pyöritä Cajun-mausteessa. Kun fileet ovat joka puolelta maustettu, laita ne uuniin 200 asteeseen noin puoleksi tunniksi.





Pizzapohja

2 dl maitoa

1/3 pak. hiivaa (noin puoli pussia kuivahiivaa)

½ tl suolaa

¼ dl juoksevaa margariinia tai öljyä

4 dl vehnäjauhoja

Lämmitä maito ja sekoita muut aineet siihen. Kuivahiiva lisätään jauhojen joukossa. Laita kohoamaan liinan alle. Taikina saa olla aika pehmeä. Tee taikinan noustessa kastike.



Pizzakastike


3 tomaattia

1 paprika

1 pieni sipuli

2-3 valkosipulinkynttä tai 1 solo valkosipuli

0,5 dl tomaattipyreetä

1 tl Urtekramin chilihiutaleita (kannattaa maistaa ja lisätä itselle sopiva määrä)

1 tl ruokosokeria

suolaa ja pippuria maun mukaan

1 tl basilikaa

Laita kaikki aineet sekoituskulhoon ja aja massa sileäksi. Maista ja lisää esim. suolaa ja pippuria tai tomaattipyreetä tai chilihiutaleita. Maun pitäisi olla hieman tulinen ja tumma, mutta ei liian tulinen, sillä cajunkanat ovat tulisia.




Muut aineet

1 kypsä, tuore mango

1 pieni sipuli

2 pientä makeaa paprikaa (sweet bite)

300 g juustoraastetta

Halkaise mango leikaten molemmin puolin isoa kiveä. tee mangoon ristikko, jotta palat on helppo kaivaa lusikalla pizzan päälle.

Kuori ja viipaloi sipuli.

Huuhtele ja leikkaa pienet makeat paprikat renkaiksi. Kopistele siemenet pois ja poista kanta.



Pizzan kokoaminen

Kaaviloi kohonnut taikina joko kahdeksi pyöreäksi pizzaksi tai yhdeksi isoksi pannupizzaksi.

Ota kana uunista ja leikkaa fileet paloiksi.

Laita pizzapohjalle kastiketta. Ripottele vähän juustoraastetta kastikkeen päälle.

Laita leikatut kanapalat pizzalle. Kaavi mangon kuoresta palat pizzalle. Levitä sipuli- ja paprikarenkaat pizzalle.

Peitä koko komeus runsaalla juustoraasteella. Paista 225 asteessa noin 15–20 minuuttia, tai kunnes pinta on saanut hieman väriä ja reunat ovat ruskistuneet lievästi.




Tulinen Cajun-mausteinen kana kohtaa makean mangon – NAM!

Hyvää pizza-iltaa!


Käy katsomassa minun ja muiden bloggareiden luomukset ja äänestä paras annos - voit samalla voittaa 99 euron tuotepaketin Urtekram-tuotteita - vaikka tämän cajun -maustemixin!
Linkki kilpailuun!


maanantai 12. syyskuuta 2016

Amerikkalainen omenapiiras eli Apple Pie

Silloin kun haluaa herkutella omenapiirakalla, jossa omena on pääosissa ja pohja on mahdollisimman ohut, niin amerikkalainen omenapiirakka on juuri se herkku, jota kannattaa lähteä tekemään. Siinä on runsas täyte ja ohut kuori - tosin sekin on murea ja suussa sulava, varisinkin kun sen kuorruttaa ohuella sokerihunnulla.

Älä pelästy sitä, että taikinan joutuu kaaviloimaan - tämä piirakka valmistuu yllättävän helposti, vaikka työvaiheita on muutama. Aloitin taikinanteolla ja valmistin sen nopsaan yleiskoneella ja laitoin jääkaappiin tekeytymään siksi aikaa, kun pilkoin pieniä omenoita. Käytin tähän kaikista pienimmät omenat, jotka vain lohkoin neljään osaan ja poistin siemenkodat. Jos tekee isoista omenoista, työ nopeutuu, mutta halusin upottaa piirakkaan omien puiden pikku omenat, joista tuli ihanan makeita ja mausteisia tällä ohjeella.

Perinteisiä Apple Pien ohjeita löytyy monta, mutta minusta tämä Helsingin Sanomien ruokasivujen ohje on sellainen missä kaikki on kohdallaan, joten mitä sitä hyvää reseptiä muuttamaan.


Amerikkalainen omenapiiras eli Apple Pie
Taikina
4,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
2 rkl sokeria
150 g kylmää voita
vajaa 1 dl jäävettä

Mittaa kuivat aineet kulhoon ja leikkaa voi herneen kokoisiksi paloiksi. Murusta seos sormin tai tehosekoittimessa.
Lisää joukkoon kylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Kääri kelmuun ja pane jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Täyte
1 kg omenoita (hapokas lajike, esim. Granny Smith)
1,5 dl (hillo)sokeria 
1 tl kanelia
1 maustemitallinen muskottia
ripaus suolaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita nokareina

Kuori omenat (jos ulkomaisia) ja poista siemenkota. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi.  Sekoita sokeri, kaneli, muskotti, suola ja jauhot. Ripottele seos tasaisesti omenaviipaleiden joukkoon.

Huom. sokeri: itse laitoin 1 dl sokeria ja 0,5 dl hillosokeria, jotta osa hillosokerin pektiinistä hyydyttää täytteen sakeammaksi.

Päälle
kuohukermaa
sokeria

Jaa taikina kahteen osaan ja pyöritä palloiksi. Kasta toinen paloista vehnäjauhoihin ja kaaviloi (kahden leivinpaperin välissä) ohut, pyöreä levy, joka peittää pyöreän vuoan (halkaisija 24 cm) pohjan sekä reilusti reunat. Kaaviloi toinen pala piirakan kanneksi.
Nosta omenaviipaleet vuoan keskelle korkeaksi keoksi ja vuole päälle voi. Voitele reunat vedellä, peitä piiras taikinakannella ja nipistele reunat kiinni.
Voitele pinta kermalla ja ripottele päälle hieman sokeria. Pistele haarukalla tai leikkaa pintaan höyryaukkoja.
Pane piiras 200-asteiseen uuniin alatasolle 15 minuutiksi. Laske lämpöä ja kypsennä 175 asteessa noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.
Huom. vuoka: minulla oli 27 cm ja hyvin toimi myös siinä koossa, mutta täyte ei ollut kovin korkea keko, kuten olisi ollut pienemmässä vuoassa, mutta taikinaa oli riittävästi myös isoon vuokaan. Ehkä omenoiden määrä voisi hieman lisätä isoon vuokaan.
Piirakan kera voi tarjota vaniljajäätelöä, vaniljavaahtoa tai nokareen löysäksi vatkattua kuohukermaa. Tai sitten herkutella vain pelkällä piirakalla...

tiistai 6. syyskuuta 2016

Vähällä huomiolle jäänyt marja-aronia - vaihtelua hilloihin

Monet eivät edes tiedä, että marja-aroniasta saa hyvää hilloa, varsinkin jos sitä sekoittaa jonkun muun marjan mukaan – tai tekee omena-marja-aroniahilloa – Nam! Hyvää paahtoleivällä, puuron päällä, maustaa jogurtin ja mihin sitä nyt hilloa voikaan laittaa.




Julkaisen linkin ohjeeseen, jonka tein 2014 blogiin, mutta jonka avulla on tehty tämänkin vuoden hillot. Tänä vuonna maustoin omana-marja-aroniahillon 2 tl vaniljajauhetta. Ei siis vaniljasokeria vaan jauhettua vaniljaa. Tuli varsin maukas hillo. Vanilja kannattaa lisätä hilloon vasta viimeisenä eli ennen purkittamista.

Ja täytyi sitä kokeilla myös muita eksoottisia makuja, joten maustoin yhden satsin murskatuilla vihreillä kardemummansiemenillä. Niitä laitoin noin 10 siementä suhteessa 6 dl marjoja ja 2,5 litraa omenanlohkoja. Kardemummat saivat kiehua soseessa yhtä kauan kuin marjatkin. Siinä kardemumma maistuu miedosti, mutta ei ole mikään päälle käyvä maku. Runsaamminkin olisi voinut laittaa. Mutta ehkä ensi kerralla. Tällä kertaa kaikki marja-aroniat on nyt purkitettu, seuraavana lähtee omenasoseet työn alle.

Mutta ohje hilloon löytyy tästä linkistä.

Onnistuneita hillotalkoita!

sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Marjamehu kattilassa sekä valutetuista marjoista hilloa

Mökillä ei ole Mehumaijaa, mutta iso kattila on ja siinä on hyvä tehdä marjamehua. Meillä on mökillä vain punaisia viinimarjoja, mutta naapuri antoi yhden oman mustaviinimarjapuskansa meille tyhjennettäväksi, joten sain juuri tämän reseptin verran marjoja - noin 3 litraa.

Perkasin viinimarjat ja laitoin ne kattilaan. Ajatus oli, että keittäisin marjoista vain osan mehua ja sitten soseuttaisin loppumarjat hilloksi. Joten vaikka ohjeessa sanotaan, että marjoja keitetään, kunnes ne ovat vaalenneet niin minä keitin marjoja vähemmän aikaa. Valutin myös mehun tiheässä siivilässä ja kun enin osa mehusta oli valunut, kippasin marjat kattilaan - tarkistin marjojen painon ja lisäsin hillosokeria, jotta siitä syntyi hillo. Survoin hilloa myös vähän sauvasekoittimella, jotta hillosta tuli sileämpää. Jos tykkää että hillossa on sattumia, niin silloin on hyvä jättää marjat kokonaisimmiksi.


Marjamehu jos käytössä vaaka
1.5 kg marjoja
6-8 dl vettä
500 g sokeria (300 g / mehulitra)

Marjamehu litran mitalla tehtynä
3 l marjoja
2-3 dl / marjalitra
6 dl sokeri (3,5 dl / mehulitra)

Kuumenna vesi isossa teräs- tai emalikattilassa. Varaa kovakuorisille marjoille, kuten herukoille, karviaisille tai puolukoille enemmän vettä kuin mansikoille, vadelmille tai mustikoille. Lisää marjat kiehuvaan veteen, pehmeät marjat sellaisinaan ja kovat hieman survottuina. Keitä marjoja välillä kattilan reunaan painellen 10-15 minuuttia, kunnes marjat ovat vaalenneet.

Pingota langalla sitoen puhdas sideharso sangon, kulhon tai kattilan päälle ja kaada marjamassa mehuineen siivilävaatteeseen. Älä painele marjoja siivilöinnin aikana, ettei mehusta tule sameaa ja sakkaista. Jos sinulla on tiheä siivilä, niin onnistuu myös sillä siivilöinti.

Kuumenna valunut mehu, kuori vaahto pinnalta ja lisää sokeri. Pullota puhtaisiin, kuumennettuihin pulloihin piripintaan ja peitä pullot kumitulpilla.

Marjamassan voi soseuttaa ja keittää soseeksi.

Ohjeella valmistat noin 1 l mehua / marjakilo.

Marjasoseesta hilloa
1 kg valutettuja marjoja (2 litraa)
500 g Hillosokeria
0,5 dl vettä

Kuumenna vesi ja marjat kattilassa. Sekoita hillosokeri höyryävään seokseen, kuumenna kiehuvaksi ja keitä kevyesti poreillen 10 minuuttia. Sekoita välillä. Kuori vaahto.

Anna hillon jäähtyä noin puoli tuntia, kunnes marjat eivät enää nouse pintaan. Sekoita pari kertaa jäähtymisen aikana.

Kaada hillo puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin, sulje huolellisesti. Hillo hyytyy lopullisesti noin vuorokaudessa. Säilytä mieluiten viileässä.

Jos haluat kiinteämpää hilloa, käytä Dansukker Hillo-marmeladisokeria. Muuten toimitaan samoin kuin hillosokerin kanssa.


Ohje kuinka mehu keitettään kattilassa löytyy sekä Kotilieden lehdestä että Marttojen sivuilta.

lauantai 3. syyskuuta 2016

Paholaisenhillo eli tulinen tomaatti-paprikakastike

Viime viikonloppuna Emma halusi vielä perinteistä grilliruokaa, joten grillasimme maisseja, possua ja halloumijuustoa. Emma teki uudesta kaalista Coleslaw:n eli amerikkalaisen kaalisalaatin ja minä tein paholaisen hilloa eli kastikkeen meidän grilliherkuille. Tämä herkku ei vielä ollutkaan kerennyt Saksaan asti, joten Emma halusi reseptin, jotta voi tehdä tätä myös itse kotonaan.

Joten Emmalle ja muille Paholaisen hillon ystäville - tulinen, makea ja aivan mahtavan hyvä!


Paholaisenhillo

800 g tomaatteja
4 isoa punaista paprikaa
2-4 chiliä (maun mukaan)
8 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
1 tl murskattua mustapippuria
0,5 dl etikkaa
2,5 dl hillosokeria

Huuhtele vihannekset, pilko tomaatit sekä paprika pieniksi kuutioiksi. Leikkaa chili pienen pieniksi paloiksi. Purista valkosipulikynnet puristimen läpi ja lisää ne tomaatti-paprika sekoitukseen. Lisää kaikki einekset kattilaan paitsi sokeri. Anna kiehua n. 30-40 minuuttia, sekoita.

Käytä tässä vaiheessa tehosekoitinta tai sauvasekoitinta, jos haluat tasaisemman paholaisenhillon. Lisää hillosokeri ja anna kiehua vielä 10 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Maista ja lisää pippuria ja suolaa, jos tarpeen. Kaada puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin, sulje ja säilytä viileässä.

Paholaisenhillo sopii mainiosti lisukkeeksi monen ruoan kanssa.