sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Lammasta kahvikastikkeessa, parmesaaniparsa ja Duchesse-perunat

Ensimmäinen pääsiäispäivä, ja aurinko on paistanut koko päivän, on keväinen päivä. Nyt on aika juhlia pääsiäistä myös ruoalla eli tänään ruokalistalla on lammasta ja vihreää parsaa. Ostin lampaan valmiiksi yrttimarinoituna, mutta jos haluat marinoida itse fileen, tässä pari marinadiohjetta: yrttimarinadi lampaalle tai sitruunainen yrttimarinadi. Laita filee marinadiin jo edellisenä päivänä, jotta se ehtii maustumaan kunnolla.

Tee Duchesse-perunat itse tai osta pakastealtaasta valmiit ruusukkeet ja vain paista ne.

Parsa ja kahvikastike tulevat nopeasti ja ovat helppoja tehdä. Näistä aineista saat koottua mukavan pääsiäisaterian. Lisäksi hanki vain minttuhyytelöä ja ehkä vähän valkosipulin kynsiä?


Yrttinen lampaan filee

1 filee / ruokailija
voita paistamiseen

Ota liha lämpimään puoli tuntia ennen paistoa. Paista liha viimeisenä, kun kaikki lisukkeet ovat tehty ja uunissa, sillä liha on parasta suoraa pannulta lautaselle ja sitten suuhun.

Paista filee voissa molemmin puolin niin, että pinta saa vähän väriä ja paistoaste on sinulle mieleen. Älä paista läpi kypsäksi, ettei liha kuivu.

Aikaa paistamiseen menee 2-3 min per puoli.

Nosta paistettu filee lämmitetylle lautaselle ja kokoa muu annos sen ympärille.



Kahvikastike

2 dl paksua ruokakermaa (4%) tai kuohukermaa

0,5 dl vahvaa kahvia (2 mittaa/kupillinen)

0,5 lihaliemikuutio

1 rkl fariinisokeria

1,5 rkl tummaa suurustejauhetta

mustapippuria myllystä

suolaa

Kiehauta kerma, kahvi, liemikuutio ja fariinisokeri kattilassa. Suurusta suurustejauheella. Keitä 1 min. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla. Nosta sivuun odottamaan.

Duchesse-perunat

n. 1 kg jauhoisia perunoita, esim. Van Gogh tai Rosamunda

2 keltuaista

0,5 - 1 dl kuohukermaa

25 g voita

½ tl muskottipähkinää

½ tl suolaa

¼ tl valkopippuria

Keitä kuoritut perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Soseuta perunasurvimella tai sähkövatkaimella. Sekoita joukkoon keltuaiset, kerma, pehmeä voi ja mausteet.

Pursota massasta pieniä ruusukkeita pellille leivinpaperin päälle. Voit nostella nokareita myös kahden ruokalusikan avulla

Paista uunin keskitasolla 225 asteessa n. 15 min, kunnes ruusukkeet ovat kauniin ruskeita. Valele halutessasi voisulalla ennen tarjoilua.

Parmesaaniparsat uunissa

450 g parsa (tuoretta, vihreää)

2 rkl voita

1/4 tl suolaa

1/4 tl mustapippuria (myllystä)

2 rkl sitruunamehua (vastapuristettua)

1 tl sitruunakuoriraastetta

2 rkl parmesaaniraastetta

Poista parsojen tyvestä puumainen osa noin 2-3 cm matkalta. Ohuet (kotimaiset) parsat voi jättää kuorimatta, mutta paksummista kannattaa kuoria vartta.

Asettele parsat uunivuokaan ja lisää voi nokareina parsojen päälle. Mausta suolalla ja pippurilla sekä sitruunankuoriraasteella. Pirskota sitruunamehu parsojen pinnalle ja ripottele parmesaaniraaste niiden päälle.

Kypsennä parsoja uunissa 225 asteessa 10-15 minuuttia parsojen paksuudesta riippuen.

Nosta parsat tarjoilulautasille ja kaada pinnalle hiukan voi-sitruunamehukastiketta uunivuoasta. Tarjoa heti.




Kokoa annos:

lampaan filee, parsoja, Duchesse-perunat ja kahvikastike. Lisänä minttuhyytelö, tuoretta leipää ja lasi hyvää viiniä - maistuvaa pääsiäisenaikaa!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti